Rechtsstaat

Vrijspreker: De rechtsstaat staat onder druk, wat is de laatste trend?

Opperdienaar: Vroeger had je dat iemand onschuldig was totdat schuld bewezen was door een overheidsrechter. Maar het lijkt er op dat dit proces steeds meer onder druk komt te staan. Er ontstaat een Twitter lynch menigte en het is afgelopen met iemand, zonder dat het een rechtszaal te zien krijgt. Je zag het al met de Google medewerker James Damore, die een memo schreef en gelijk ontslagen was. Dit proces heeft zich inmiddels al talloze keren herhaald. De beschuldigingen zijn altijd hetzelfde en van morele aard.

Vrijspreker: Waarom altijd morele aanvallen?

Opperdienaar: Veel libertariërs blijven maar schermen met economische theorieën, welvaart en economische groei. Maar als het nog niet duidelijk mocht zijn: Daar overtuig je niemand mee. Alle grote ideologieën hebben met morele argumenten gewonnen en ook nu zie je weer dat de lynch menigte met morele verontwaardiging altijd wint.

Afgelopen week bereikte het zijn tijdelijke toppunt in de VS. De kandidaat voor het amerikaanse hoge gerechtshof, wordt even gepiepeld met behulp van een verkrachtingsbeschuldiging van 30 jaar geleden, waar geen enkele getuige van is. Ook wordt er melding gemaakt van groepsverkrachting, waar al die jaren niemand aangifte van heeft gedaan en waar het slachtoffer nog vele keren naar dergelijke 'feestjes' terugging. Dit alles komt opeens naar boven vlak voor zijn benoeming.

Het ironische is natuurlijk dat het hoge gerechtshof het hoogtepunt zou moeten zijn van de rechtsspraak, van hoor en wederhoor, van feiten boven beschuldigingen. Nu wordt de kandidaat voor deze positie door een morele lynch menigte gepiepeld op louter inconsistente beschuldigingen. De uitholling van de rechtsstaat is doorgedrongen tot de tempel van de rechtsspraak. Het deed zelfs de Amerikaanse senator Lindsey Graham (die nog geen slagveld zag waar hij geen anderen naar toe wilde sturen) verzuchten: "Als een beschuldiging genoeg is, God sta ons bij". Tja, hij heeft menig oorlog gesteund op basis van alleen beschuldigingen, dus op zich is het geen principe van hem.

Vrijspreker: Wat maar weer eens duidelijk maakt, wat altijd wint in de samenleving van primaten: morele verontwaardiging

Comments:

Doneer3