Pesten

two2six pile cardsVrijspreker: Waar komt pesten vandaan?

Opperdienaar: Ooit werd mij door mijn moeder uitgelegd, dat dit kwam omdat iemand dan bijvoorbeeld niet een duur merk sportschoenen had. Dan werd hij gepest. Pesten was met andere woorden een soort begin van een klassenstrijd, waarin de armen onderdrukt worden door de rijken. Ik moest daar aan denken toen ik iemand laatst dat exact zelfde sentiment hoorde verwoorden. Ik heb altijd het idee gehad dat deze verklaring niet klopte. Wat ik mij herinner van school is dat de kinderen die geplaagd werden altijd te mager of te dik waren, bleek zagen, fysiek zwak waren, slechte motoriek, heel erg verlegen of in zijn algemeen afweken van het gemiddelde. Niet perse dat ze rijk of arm waren. Vaak was het van andere kinderen bij mij niet bekend hoe de financiële situatie van hun ouders was. Maar je kon wel snel aanvoelen: Die gaat het moeilijk krijgen en deze niet. 

Vrijspreker: Vanwaar dan die rare analyse, dat pesten een klassenstrijd was?

Opperdienaar: Ik denk dat het een voorbereiding is op herverdeling van inkomen. Alle problemen herleiden tot welvaartsverschillen heeft tot gevolg dat alle problemen ook eenvoudig op te lossen zijn door welvaart van de rijken te nemen en aan de armen te geven. Om Marx te citeren "Van iedereen naar rato van daadkracht, naar iedereen naar rato van behoefte". Tegenwoordig is daar bijgekomen dat alle verschillen herleid worden tot ras of geslacht. Alles om het ware probleem maar niet te benoemen dat die agressieve kinderen thuis waarschijnlijk een voorbeeld was gesteld dat agressie de manier is om anderen hun gedrag te veranderen.

Vrijspreker: Het is moeilijk om mensen hun mooie haar, atletische lichaam, snelle reflexen of gevoel voor humor te herverdelen, maar simpel om hun nieuwe sportschoenen te pakken.

Opperdienaar: Inderdaad, we gaan geen haar verdelen van mensen met haar naar kale mensen. We gaan alleen hun spullen pakken. Om met Willie Sutton te spreken toen die gevraagd werd waarom hij een bank beroofd had. "Omdat dat is waar het geld is".

Verder verandert er eigenlijk niets met ouder worden. Alleen gaan de pestkoppen vaak de politiek in, zodat ze daar mensen kunnen lastig vallen.

 

 

 

Comments:

Doneer3