Die idioot reguleert me onvoldoende

Vrijspreker: Laatst ontmoette U iemand uit de VS die niet ophield om op Trump af te geven. Wat is daar vreemd aan?

Opperdienaar: Het is iemand die in het milieu zit waarin dat gebruikelijk is, dus dat op Trump afgeven, is niet zo verwonderlijk. Wat wel raar is dat hij het als een probleem zag dat Trump dereguleerde. Dat lijkt me duidelijk inconsistent. Je kunt niet tegelijkertijd denken dat Trump een idioot is maar dat hij te weinig invloed wil uitoefenen op de samenleving. Dat is net zo inconsistent als zeggen dat Trump de nieuwe Hitler is, maar dat hij wel een monopolie op vuurwapens moet hebben en dat iedereen buiten zijn organisatie ontwapend moet zijn. Dat valt gewoon niet met elkaar te rijmen. Het maakt me niet uit wat voor posities je hebt, maar het moet wel consistent zijn. Of hij is een idioot en dan wil je dat zijn organisatie zo min mogelijk macht heeft, of je vindt hem een genie en wilt dat hij zo veel mogelijk macht heeft. Maar toch zijn er talloze mensen die denken dat de samenleving een zootje wordt als een door hen zelf tot idioot verklaard iemand niet genoeg macht over ze heeft.

Regulation insanity

Vrijspreker: Maar U bent ook determinist, dus er moet een verklaring zijn een uitleg die overeenkomt met de realiteit.

Opperdienaar: Ik denk dat onderdanen zo geprogrammeerd zijn dat ze op de eerste plaats slaaf zijn en pas de tweede plaats een politiek afkeer hebben. Dus eerst moet iedereen onderworpen en gehoorzaam aan de leider zijn en pas dan gaan ze zich zorgen maken wie die leider is. Ook als hij verstandelijk gehandicapt is of moreel gehandicapt, dan is het nog altijd beter dat iedereen voor hem knielt, dan dat iedereen vrijwillig met elkaar omgaat.

Vrijspreker: Die dingen lijken vaak heel raar als je de schaal terugbrengt.

Opperdienaar: Inderdaad, als je tegen diezelfde persoon als collega in je bedrijf tegenkomt en zegt: "Collega Joe is een idioot, waarom heeft hij niet meer macht in dit bedrijf?" Dan staart hij je verbaasd aan. Misschien vraagt hij zelfs "Waarom wil je dat Joe een promotie krijgt, als je hem een idioot vindt?" Onderdanen krijgen alles in focus als de schaal klein wordt en ze niet in een stemlokaal staan.

Comments:

Doneer2