Respect uit de loop van een geweer

Vrijspreker: Als je onderdanen vraagt voor welke instituten ze het meeste respect hebben, welke zijn dat dan?

Opperdienaar: Daar is laatst een interessant onderzoek naar gedaan in Amerika.

chartoftheday 14514 the institutions americans trust most and least n

Wat duidelijk te zien is dat de instituten met de meeste wapens het meest gerespecteerd worden. Het leger staat bovenaan, de politie volgt snel. Het congres onderaan. Een 'license to kill' levert respect op.

Vrijspreker: Kleine bedrijfjes staan ook ergens bovenaan. 

Opperdienaar: Dat is wel zo, het is moeilijk om de vriendelijke klusjesman niet te respecteren, maar ik reken dat niet echt tot de instituten. Meer mensen waar ze afhankelijk van zijn. Ze respecteren die mensen omdat ze vrij hulpeloos zijn zonder. 

Vrijspreker: Hoe komt het dat mensen zoveel vertrouwen hebben in de militairen?

Opperdienaar: Het is het oude verhaal van de olifant (het onderbewuste) en de berijder (het bewustzijn). Het bewustzijn argumenteert waarom het gevoel juist is. Daarnaast wordt angst voor macht en respect verward. Dat onderdanen dat doen is al lang bekend. Denk maar aan de term God vrezend. De almachtige verdient respect want anders verzuipt hij iedereen in een zondvloed. Dat geeft hem zijn respect. Dus ze voelen eerst hun machteloosheid en door welk instituut ze machteloos zijn. Dan redeneert het bewustzijn dat ze die instituten respecteren. President en congres zitten weer veel verder van het pistool vandaan. Die geven alleen de orders. Het congres lijkt zelfs redelijk machteloos. Ze krijgen wat geld in hun zakken van grote bedrijven en zetten hun handtekening. Vandaar dat big business nog boven het congres staat. Waarom justitie ook onderaan bungelt is niet helemaal duidelijk. Die zitten toch ook redelijk dicht bij de directe geweld uitoefening. Misschien dat onderdanen ook zo vol van angst zitten dat ze ook werkelijk denken dat ze van de politie en leger afhankelijk zijn. Racisme, Russen, homofobie, transfobie, vrouwenhaters, graaiende zakenlieden, moslims, Mexicanen waar moet je tegenwoordig niet bang voor zijn?

Toch denk ik dat de onderdanen het instituut in zijn vage abstractie wel respecteren, maar als ze met concrete leden van die instituten te maken hebben dan valt het respect toch wat tegen. Ze springen allemaal spontaan in de houding als een militair aan boord van hun vliegtuig stapt, maar als ze er echt zelf mee te maken krijgen..... De politie schrijft toch voornamelijk bonnetjes uit en schiet 1200 mensen per jaar dood.

 

Comments:

Doneer4