De juiste hoeveelheid poep

Vrijspreker: Als het gaat om de juiste hoeveelheid dwang en gehoorzaamheid in een samenleving lopen de meningen nogal uiteen. Waar zit U op dat spectrum?

Opperdienaar: Anarchisten vergelijken de vraag over de optimale dwang vaak met: Wat is de optimale hoeveelheid poep die je in je salade wilt? Hun antwoord daarop is duidelijk : nul. Ik zit als voorzitter van de Partij van de Slavernij aan de andere kant van het spectrum: Iedereen moet gehoorzamen en mij wel te verstaan. Maar ook als heerser is het handig om goed naar de reactie van een onderdaan te luisteren als je hem of haar met het idee van totale vrijwilligheid confronteert.

Vrijspreker: Wat kan een heerser opsteken van die reactie?

Opperdienaar: De onderdaan gaat een kleine simulatie draaien in zijn hoofd van hoe die vrijwilligheid er uit gaat zien en stuit dan op een probleem. DAT probleem is niet altijd dat er geen wegen meer zouden zijn. Soms denkt hij dat er alleen nog maar gezondheidszorg voor de rijken is, of dat de gezondheidszorg van de gelegenheid gebruikt maakt om de kwaliteit tot bijna nul te reduceren. Anderen denken weer dat je gelijk veroverd wordt door barbaren of dat mensen elkaar direct zouden gaan neerschieten in de straat. Ik kende ooit iemand die dacht dat mannen dan gelijk elke vrouw zouden gaan verkrachten die ze aantrekkelijk vonden. Weer anderen denken dat de gelegenheid wordt aangegrepen om het milieu te verpesten of dat zonder staatsinspectie van vliegtuigen, luchtvaartmaatschappijen geen onderhoud aan hun vliegtuigen zouden doen, zodat ze allemaal neerstorten.

Vrijspreker: Want niets verhoogt de winst van je vliegmaatschappij meer dan het niet meer doen van onderhoud.

Opperdienaar: Vanzelfsprekend, want aandeelhouders zijn alleen op korte termijn winst uit en de snelste korte termijn winst is onderhoud weglaten. Misschien nog snellere winst is er geen eens kerosine in doen. Daar worden de aandeelhouders vast heel blij van. Net zo als iemand die veel geld gestoken heeft in het opbouwen van een restaurant met een grootkeuken waar hij nog 10 jaar over doet om die terug te betalen, zijn winst het snelst opvoert door bedorven voedsel te serveren. Je gaat 1 avond open, maakt een flinke winst en verkoopt de tent daarna aan een nietsvermoedend sukkel die op miraculeuze wijze een kapitaal heeft verzameld.

Maar wat vooral interessant is, zijn niet de denkfouten die in zijn simulatie zitten, maar wat dat zegt over hemzelf.

Vrijspreker: Wat zegt het over hemzelf?

Opperdienaar: Iemand die even nadenkt en het waarschijnlijk acht dat iedereen in een vrijwillige samenleving zijn gezondheid verwaarloost en geen ziekteverzekering neemt, verwaarloost waarschijnlijk zijn gezondheid als eerste. Een onderdaan die denkt dan niemand om de armen zou geven in een vrijwillige samenleving, geeft waarschijnlijk niet om de armen. Tijdens de simulatie van de vrijwillige samenleving, maakt hij iedereen tot kopie van hemzelf. Het probleem dat naar boven komt is dan ook altijd zijn eigen probleem, nooit dat van de samenleving. Mensen die zich zorgen maken over milieuvervuiling leven waarschijnlijk in een pestpuinhoop.

green vote environment projectionAls heerser is het altijd belangrijk te weten welk knopje van de onderdaan je moet indrukken om hem akkoord te laten gaan met jouw machtslust. Heersers kijken dan ook anders naar wetten. Wij denken niet: Er was daar apartheid, dus er was rassenhaat. Nee, apartheid bestond uit wetten net als de rassenscheidingswetten in de VS. Een heerser concludeert: Er is dwang nodig om die rassen uit elkaar te houden, want als we de natuur zijn gang laten gaan, vermengen ze zich. Ik weet ooit van een communist die in Nederland kwam en concludeerde dat er hier niets te koop was, want er stonden geen rijen voor de winkels. Zijn conclusie was fout omdat zijn perspectief gekanteld was. Een muur bouwen op de grens tussen de VS en Mexico is geen teken van vijandigheid en haat, het is een teken van aantrekkingskracht en liefde. 

Vrijspreker: Dus de snelste manier om iemands zwakke punten te vinden is hem de spiegel van vrijheid voor te houden.

Opperdienaar: Hij projecteert zijn eigen tekortkoming gelijk terug als statisme.

Comments:

Doneer5