Ik hoor bij 'team crazy'

Vrijspreker: Mensen geven vaak snel aan dat ze van lotje getikt zijn. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Er zijn vele manieren om aan te geven tot welke stam je behoort en daarmee in welke onzin je blind gelooft. Vroeger gebeurde dat misschien door je gezicht te verven met de kleuren van jouw stam. Iedereen kon dan direct zien van wie je was. Nu kan dit bijvoorbeeld door het gesprek te openen met: Ik ben Charlotte en mijn geprefereerde voornaamwoord is 'zhe'. Iedereen weet dan gelijk: oh die zit bij 'team crazy'. Zhe is 'with her' zogezegd.

Vrijspreker: Signaleert het nog meer dan alleen de groep waarvan men is?

Opperdienaar: Hoe gekker de denkbeelden waarmee men zich profileert, hoe duidelijker het voor de toehoorder is dat er als compensatie enorm veel macht schuil gaat. Iemand die irrationaliteit adverteert met een redelijke mate van welvaart, doet iedereen afvragen: Waar leeft zhe van? Die heeft kennelijk anderen die voor zhe zorgen en de gevolgen van zhe's irrationaliteit opvangen. Die vangt zelf geen konijnen of plukt geen bessen. Zo droegen de Chinese keizers vroeger hele onhandige kleren met hele lange mouwen, waarbij iedereen gelijk kon zien:

-Deze persoon werkt niet voor zijn geld

-Deze persoon heeft wel veel geld.

-Deze persoon heeft kennelijk veel macht. Uitkijken geblazen.

Je zou kunnen zeggen dat hoge hakken en lange nagels bij vrouwen hier ook toe dienen. 'Ik straal uit dat ik praktisch niets kan en niet eens kan wegrennen voor gevaar, maar ik heb een sterke beveiliger die veel om mijn welzijn geeft.' Een beetje zoals een roofdier die een prooi tegenkomt die geen overduidelijke verdediging heeft, wel felle opvallende kleuren, die slecht kan lopen en opzichtig rondstapt. Benader met grote voorzichtigheid. Er is bestaat geen gratis lunch. Kijk mij eens, ik kan oppervlakkig gezien niets en leef in grote welvaart.

Vrijspreker: Irrationaliteit als status symbool?

Opperdienaar: Niet alleen irrationaliteit dient hier toe. Je kunt ook welvaart en macht uitstralen door je enorm op te winden over pietluttige zaken. Iemand die zich afvraagt waar zijn volgende maaltijd vandaan komt, zal een bepaald idee krijgen als hij iemand tegenkomt die zich voornamelijk druk maakt over een apart toilet voor transseksuelen. 

Of iemand die zich opwindt over zaken heel ver van zijn bed: 'Ik houd me bezig met waterbronnen voor de pygmeeën in Papoea Nieuw Guinea.' => boem, status. 'Dat is het grootste probleem dat ik kan vinden als ik om me heen kijk. De rest is geregeld.'

Met andere woorden, maak duidelijk aan je gesprekspartner dat je in 'team crazy' zit en hij/zij zal gelijk concluderen: Macht, status. Dat of etaleer totale vervreemding van praktische vaardigheden.

Vrijspreker: Is dat de enige manier om macht te signaleren?

Opperdienaar: Nee, neem Jordan Peterson bijvoorbeeld, die haalt $50.000 per maand op aan donaties. Hij denkt misschien dat dit voor de inhoud van zijn verhandelingen is, maar ik denk dat hij het krijgt voor 1 opmerking:

"Ik ga mijn taalgebruik niet aanpassen op commando van de overheid, een boete betaal ik niet, desnoods ga ik naar de gevangenis."

Dat is signaleren dat je niet uit de weg gaat voor 'team crazy'. Dan denken mensen ook: Die zal wel een geheim wapen achter de hand hebben. Niemand gaat tegen 'team crazy' in en kan het na vertellen.

Vrijspreker: Wat signaleren compromitterende libertariërs, die geen 'belasting is diefstal' durven te zeggen, een verboden woordenlijst hebben of  vinden dat joden verplicht moet worden een nazi taart te bakken?

Opperdienaar: Die signaleren hele lage status. Ze behoren noch bij 'team crazy' noch bij degenen die geen millimeter voor 'team crazy' uit de weg gaan.

Vrijspreker: Misschien kun je ook aangeven dat je een totale trekpop bent? Kun je daar wat mee?

Opperdienaar: Natuurlijk, die zijn voor iedere politieke stroming bruikbaar. 

Comments: