Er mist ergens vrijwillige toestemming

Vrijspreker: Om de onderdaan in het gareel te houden, denkt U dat de heersers beter rekening moet houden met de gevoelens van de onderdaan. Wat bedoelt U hiermee?

Opperdienaar: De onderdaan heeft natuurlijk wel door dat er iets mis is en ook dat dit met toestemming te maken heeft. Daar moet een heerser rekening mee houden. Ik denk dat dit het beste kan met behulp van wat in de geheime diensten in de VS 'limited hangout' genoemd wordt. Je geeft een beetje van de waarheid prijs, maar zodanig, dat het echte probleem gemist wordt. De onderdaan is nu echter gerustgesteld omdat hij een verklaring heeft voor zijn gevoel dat er wat mis is. 

Democratie is daar eigenlijk al een voorbeeld van. Er klopt iets niet met vrijwillige toestemming, maar met de stembus krijgt hij een fopspeen om dit recht te praten. We zien echter de laatste tijd dat dit naar een nieuw niveau getrokken wordt. Mijn oog viel onder andere op dit bericht waar in een 'seksuele voorlichting expert' zegt dat ouders toestemming moeten vragen aan hun baby voordat ze een luier verschonen. 

Vrijspreker: Zo krijgt de onderdaan die misschien begint door te krijgen dat er iets niet klopt met wat er met zijn kroost gebeurt en dat dit met vrijwilligheid en toestemming te maken heeft, een verklaring voor dit gevoel aangereikt. Het afsnijden van de voorhuid bij een baby is echter geen probleem. De kleuter naar een indoctrinatiekamp van zijn toekomstige uitbuiters sturen, is ook geen probleem.

Vrijspreker: Gebeurt dit vaker? Dat een werkelijk probleem aangepakt wordt door een nep probleem als bliksemafleider op te lossen?

Opperdienaar: Je kunt Marx zijn 'Labor theory of value' zo zien. Hierbij beweerde Marx dat de prijs van alles bepaald wordt door de prijs van de arbeid die gaat zitten in de productie er van. Tegenwoordig zouden economen eerder zeggen dat dit andersom is. Als iets waardevol is, wordt er veel arbeid ingestopt om het te produceren. Marx beweerde echter dat er waarde overblijft als je alle arbeidskosten van een product optelt en dat de kapitalist onterecht die overwaarde in zijn zakt steekt door te beweren dat zijn kapitaalgoederen hier recht op hebben.  

Hierdoor komt Marx op een uitbuiter en een uitgebuite. Er wordt ergens iemand uitgebuit. Er zijn 2 klassen. Een klassenstrijd is nodig om de zaak recht te zetten. Kapitaalgoederen moeten eigendom worden van de gemeenschap, de overheid, de ambtenaar, de heerser. 

Ook hier zie je een 'limited hangout'. De onderdaan beseft dat hij uitgebuit wordt en Marx komt met een foute theorie aan om dit gevoel te verklaren. Daarna is alleen nog de actie nodig om al die kapitalisten te vermoorden. De echte uitbuiters blijven buiten schot en krijgen zelfs meer macht.

Appelleer aan een terecht gevoel, geef er dan een uitleg bij die afleidt en herhaal die een hoop.

Vrijspreker: Nog meer voorbeelden?

Opperdienaar: Iemand bespioneert je luistert je af. De media vertelt je dat het om Facebook gaat die je gerichter advertenties wil geven (recentelijk ook Amazon). Je heersers gaan een GDPR wet invoeren om je te beschermen in ongeveer dezelfde week dat ze de sleepwet aan nemen ondanks een referendum.

Iemand manipuleert de rente, dader gevonden. Het zijn de banken die de Libor rente manipuleerden. De overheid die via de 'onafhankelijke' central bank de rente vaststelt, gaat de zaak beter reguleren.

Iemand manipuleert de goudprijs, dader gevonden. Banken manipuleerden de Londen fix prijs om future contracten iets voordeliger uit te laten pakken. 

Er is een loonkloof tussen mannen en vrouwen, zwart en wit. Dader gevonden: racisme en seksisme. De overheid heeft alleen wat meer macht nodig om het recht te zetten.

Er is een economische crisis, dader gevonden: graaiende bankiers en gebrek aan regulering, meer macht voor de heerser is vereist.

Er is geweld in de samenleving (terrorisme, schietpartijen op scholen), dader gevonden: onderdanen die wapens bezitten. Er is alleen wat meer concentratie van wapens nodig in de handen van de heersers.

Er is wat mis met de relatie tussen mannen en vrouwen. Dader gevonden: er is een verkrachtingscultuur. Studenten die seks met elkaar willen hebben moeten elke 10 minuten toestemming vragen.  

Vrijspreker: Er is een grote samenzwering om de onderdaan te misleiden?

Opperdienaar: Ik denk niet dat er iets bewust gebeurt. Gewoon onderdanen die realiseren wat er van ze verwacht wordt te denken en daar op reageren. 

Comments:

Doneer4