Fractals

Vrijspreker: Waarom verdiept U zich deze week in fractals? En wat zijn fractals eigenlijk?

Opperdienaar: Een fractal is een wiskundig patroon dat zich herhaalt op grotere en kleinere schalen. Visueel ziet dit er als volgt uit

fractal

De kleur van elke pixel wordt bepaald door de waarde van een wiskundige formule. Als je verder inzoomt, of uitzoomt, krijg je hetzelfde plaatje weer terug. Dit lijkt ook in de samenleving het geval te zijn. Je hebt hele grote structuren zoals een rijk waarin de zon niet ondergaat. Denk aan het Spaanse, Britse, Amerikaanse rijk of the EU. Daar onder heb je dan weer landen, provincies, steden, dorpen, wijken en families. Je kunt de grotere structuur vaak moeilijk analyseren en dan is het soms handiger om de kleine structuur te besturen en de resultaten te vertalen. 

In de harde wetenschappen worden bijvoorbeeld vaak scheepsmodellen of vleugelmodellen gebruikt, om voorspellingen te doen over het gedrag van deze objecten op ware grote. Al eerder schreef ik een column over de cult van Jim Jones als mini overheid en de invloed van schaalgrote op ontwikkelingssnelheid (2) van dit soort structuren. Kleine versies gaan sneller dan grote.

Ook uitbuiting gebeurt volgens fractals. De Clintons bijvoorbeeld buitten niet alleen Amerika uit. Hun Clinton foundation en Clinton global initiative ontvingen donaties van regeringen over de hele wereld. Steeds als er een ramp was (Tsunami in Azie, aardbeving in Haiti, Orkaan Katrina, werden donaties opgehaald en hun eigen zakken gevuld over de ruggen van de slachtoffers.

Maar het principe van fractals, voorspelt dat die uitbuiting ook op kleinere schaal plaatsvindt en dat dit sneller opblaast dan de grote schaal. Zo werd recentelijk Harvey Weinstein aangeklaagd. De filmproducent die voor de Clintons geld ophaalde en die tegelijkertijd vrouwen verkrachtte. Ook Hillary's voornaamste hulp Huma Abedin, bleek met een seksuele delinquent getrouwd te zijn die inmiddels in de gevangenis zat. Afgelopen week werd Keith Raniere gearresteerd in Mexico. Ook deze rare kwast doneerde flink aan de Clintons via NXIVM. Hij hield er een harem aan seksslavinnen op na die gebrandmerkt werden. Bij de arrestatie van reden de slavinnen in autos op hoge snelheid achter hun gearresteerde heerser aan.

Vrijspreker: Slaven die niet zonder hun heerser denken te kunnen. Een bekend verhaal.

freed slaves n

Opperdienaar: Dit is een uitbuitingsstructuur op een kleinere schaal die netjes binnen de structuren op grotere schalen past, waarbij bijvoorbeeld heel Haiti wordt geplunderd van donaties door gulle gevers.

De wereld, Amerika, Haïti, wat actrices, een groepje cult leden. Waarschijnlijk gaat de fractal zelfs terug tot de mishandeling van kleine Bill en kleine Hillary. De uitbuiting komt tot zijn einde in verschillende tempos. Waarschijnlijk volgens een log powerlaw zoals in eerdere artikel beschreven. Misschien dat het einde van de kleine structuren een goede indicatie kan geven van hoelang we moeten wachten op het onderuit gaan van de allergrootste structuren.

 

Comments: