Bubbels en spelden

Vrijspreker: U vraagt U af in hoeverre de onderdaan de prijsmanipulaties door overheden aan het door krijgen zijn.

Opperdienaar: De boom/bust truc die de overheid steeds uithaalt is:

1.Creëren veel nieuw geld, leen het aan je vriendjes via de banken, verplicht iedereen dat geld te gebruiken, verbiedt concurrentie van andere gelddrukkers.

2.Je vriendjes geven het nieuwe geld uit zonder dat het nog aan waarde verloren heeft. Je vijanden krijgen het geld pas als het al minder waard is.

3.Als de prijzen flink stijgen en de speculatiedrift onder de onderdanen koortsachtige vormen aanneemt en iedereen zich een investeringsgenie waant, draai je de geldkraan dicht door de rente omhoog te doen.

4.Als de geldstroom opdroogt, is het even schrikken als de prijzen omlaag gaan terwijl de schulden blijven staan.

5.De onderdanen verkopen hun speculaties in paniek met verlies. De stoelendans is begonnen, de muziek houdt op als de centrale bank de stoelen begint te verwijderen (geld uit de markt haalt). Iedereen wil gaan zitten, maar er zijn niet genoeg stoelen. Iedereen wil zijn schulden aflossen nu de rente stijgt, maar er zijn niet genoeg euros om schulden plus rente af te betalen.

6.Als de paniek een kookpunt bereikt, springt de overheid 'te hulp' met lage rente en koopt alles voor een prikkie met hun geldpers. De zogenaamde bailouts.

7.Ga terug naar af

Alan Greenspan verhoogde de rente totdat de dotcom bubbel barstte en verlaagde de rente daarna gelijk.

Ben Bernanke verhoogde de rente totdat de huizen bubbel barstte en verlaagde de rente daarna gelijk.

Janet Yellen was bezig de rente te verhogen totdat ze opmerkte dat er gedurende haar leven nooit meer een crisis zou komen en stapte gelijk daarna op.

feds funds rate 

Nu wordt het interessant. De onderdanen zijn weer aan het speculeren dat het een lieve lust is. Deze bubble wordt wel de alles bubbel genoemd. Maar in oktober gaat de FED $600 miljard/jaar aan leningen dumpen. Tegelijkertijd gaat Trump $1200 miljard/jaar aan leningen slijten. Dat is een gat van $1800 miljard/per jaar. Daarnaast gaat de ECB ook geld uit de markt halen. Dit kan alleen als de rentes flink omhoog gaan en er veel geld van speculatieve investeringen richting 'veilige' staatsleningen holt. Al het geld dat de afgelopen 10 jaar uit de centrale naar de meest risicovolle beleggingen is gesijpeld moet nu terug komen om dit enorme gat te vullen.

Vrijspreker: Tot zo ver kennen de onderdanen het wel, wat is er nu anders?

Opperdienaar: Normaal zou een hogere rente in de VS de dollar sterker maken, omdat men dollars koopt voor de hogere rente, maar de dollar wordt vreemd genoeg steeds zwakker. Het lijkt wel of de onderdaan er al op vertrouwt dat de centrale banken na de rem weer snel op het gaspedaal gaan trappen. Alsof de onderdaan met zijn gedachten al voorbij de geldschaarste en crash zit. Alsof hij denkt: Ik geloof het wel, die crash van deze 'alles bubbel'.

Vrijspreker: Het is toch algemeen bekend dat mensen niets leren van de geschiedenis?

rate price flow chart

Opperdienaar: Misschien is er al teveel geanticipeerd op deze bewegingen door speculanten, of beseft de markt iets wat ik niet zie. Wie het weet mag het zeggen.

Comments:

Doneer5