Crypto dynamiek

Vrijspreker: Warren Buffet zei ooit: "What the wise man does in the beginning, the fool does in the end"  Wat bedoelt hij daarmee?

Opperdienaar: Hij zal het over een beleggingstrend gehad hebben en welke belegging dat precies was, maakt eigenlijk niet uit, want het geldt eigenlijk altijd. Momenteel heerst op beurzen bijvoorbeeld een ongekend lage volatiliteit. Dat betekent dat beleggers geen angst hebben dat er iets mis gaat. De centrale banken houden met hun geldpers alle prijzen overeind. Daar kon je de afgelopen jaren een goede weddenschap mee winnen en dat is precies wat de wijze mensen deden. Short volatility heet dat. Maar net nu het wat te laat begint te worden om deze weddenschap af te sluiten omdat de centrale banken hier en daar toch wat op de rem gaan staan, geeft de wijze mens het estafettestokje door aan de dwaas, die het trucje kopieert en het liefst met geleend geld.

De dwaas kopieert het gedurfde gedrag pas als het al heel lang werkt. Hij is bang, voelt nattigheid en wil zeker zijn van zijn zaak. Hij kijkt de kat uit de boom. Pas heel laat wint zijn hebzucht het van zijn angst en doet hij wat de wijze mens al jaren doet. Hij stapt pas op het ijs als de lente aanbreekt. Maar helaas, hij was daarmee de laatste die instapte en na hem kwam niemand meer aan wie hij zijn investering door kon verkopen. Niet alleen is oorlog vrede, vrijheid slavernij en onwetendheid kracht, voorzichtigheid is bloedlink. De onderdaan brandt zijn vingers en leert de wijze les dat investeren allemaal gokken is en je maar beter je geld op een vertrouwde spaarrekening kunt zetten.

queue up

Daar zal hij dan wel zijn laatste centen verliezen met een bail-in of hyperinflatie. Dan wordt hij boos, omdat hij het gevoel heeft dat al de vruchten van zijn arbeid gestolen zijn en dat hem daarmee ook het stuk van zijn leven ontnomen is, dat hij daarvoor inzette. Hij zal zeker zijn giftige pijlen niet op de machtige daders richten die via propaganda zijn inzichten controleren. Vadertje staat en het moederland gaan altijd vrijuit. De dief van zijn arbeid moet per definitie eenvoudig in elkaar te rammen zijn. Er moet een onschuldig en weerloos lam geofferd worden. Wie de beschuldigende vinger richting machthebbers wijst, raakt eenvoudig de rest van zijn leven ook kwijt.
Het is niet voor niets dat Joe Kennedy in de late jaren twintig zei:"Je weet dat het tijd is om te verkopen als de schoenpoetser je aandelen tips geeft". Hij verkocht in 1928 zijn aandelen die de hele 'roaring twenties' omhoog waren gegaan vanwege de oprichting van de federal reserve in 1913 en de daarop volgende krediet bubbel (In 1925 barstte er al een Florida land speculatie bubble). In 1929 kwam de crash die de grote depressie inluidde.

Vrijspreker: Zijn er parallellen naar vandaag?

Opperdienaar: Hoewel nog niet iedereen in bitcoin zit, begint het er een beetje op te lijken. Het fundament van bitcoin is steeds zwakker en de prijs steeds hoger. Waar vroeger bitcoin een manier was om snel, zonder toestemming over de hele wereld betrouwbaar waarde te versturen tegen lage kosten, is het nu traag, duur en onbetrouwbaar geworden door een groep mensen die perse de blok grootte niet wil verhogen zodat de capaciteit toeneemt. Je ziet tegelijkertijd een bepaalde religieuze houding ontstaan, waar blind geloof, schelden en censuur het winnen van argumenten. De toevloed van mensen die snel rijk willen worden is inmiddels enorm. Ze begrijpen niets van het achterliggende probleem dat crypto currencies proberen op te lossen. De meesten willen ook de achtergronden niet leren. Alleen snel rijk worden. 'What the wise men does in the beginning, the fool does in the end'.

Vrijspreker: Zal de sabotage van bitcoin, fiat geld uit de centrale banken overeind houden?

Opperdienaar: Dat wordt nog lastig. Het onderuit halen van de evolutie theorie, maakt het scheppingsverhaal er ook niet geloofwaardiger op. De betere alternatieven voor bitcoin zijn er ook al of worden nu al gebouwd. Ze voegen capaciteit toe, snelheid en functionaliteit. De AFM kan onderdanen waarschuwen tot ze een ons wegen, maar veel kunnen ze er niet aan doen. De overheid heeft geloofwaardigheid wat betreft het kiezen van goede investeringen ook een beetje verloren. Ik verwacht dat het nog door stijgt, zolang de main stream media het neersabelt en de autoriteiten het gevaarlijk noemen. Het houdt voorzichtige mensen aan de zijlijn. Als die uiteindelijk toch instappen nadat het opscheppen van die club genoot niet langer te tolereren is, stijgt het, ondanks dat bitcoin in de praktijk al lang niet meer goed werkt. Dus als de AFM zegt "Steek je 13e maand niet in bitcoin", dan denkt de onderdaan:"Goed idee, dan heb ik over een paar maanden een 14e maand".

Vrijspreker: Is bitcoin dan een bubble?

Opperdienaar: Ik las laats ergens "Bitcoin is niet de bubbel, maar de pin". Ik denk dat het zowel een bubbel als een pin is. Elke volgende bubbel trekt het geld weg uit de vorige.

bitcoin is the pin

Comments: