Münchhausen by proxy

Kenmerkend voor het psychiatrisch syndroom Münchhausen by proxy (MBP) is dat de pleger om persoonlijke aandacht van medische hulpverleners vraagt, door een aan zijn zorg toevertrouwd kind, ouder(s) (vader of moeder) of soms ook huisdier ziektes, kenmerken van ziektes, of verwondingen toe te brengen en als patiënt aan deze hulpverleners aan te bieden.

Vrijspreker: U denkt dat dit syndroom veel vaker voorkomt dan de aangegeven 60 jaarlijkse slachtoffers in Nederland. Waar zijn nog meer mensen te vinden die onmachtigen leed berokkenen om ze daarna heldhaftig te hulp te schieten?

Opperdienaar: Ik denk dan gelijk aan de politiek. Als ik zo om mij heen kijkt, lijkt het wel of iedereen aan MBP lijdt. De onderdaan wordt bijvoorbeeld eerst leed aangedaan door een minimumloon in te stellen waarvoor niemand hem nog in dienst wil nemen. Nu heeft de onderdaan een probleem net als het verwondde kind uit MBP. Daar komt de redder op het witte paard om hem te hulp te schieten met een basisinkomen: dezelfde politicus die hem in de problemen bracht door het minimumloon. Wat een held, waar zou de onderdaan zonder deze 'hulpverlener' zijn?

Dit geval staat niet op zichzelf. De politicus lokt een terrorist naar de onderdaan toe door onder nationale vlag het midden oosten naar het stenen tijdperk te bombarderen. Daar komen onderdanen uit het midden oosten op deze nationale vlag af om wraak te plegen. Nu heeft de onderdaan een probleem. Hij wordt belaagd door boze mannen. Daar kom de redder op het witte paard om hem te hulp te schieten met muren, hekken, afluister en aftap praktijken: dezelfde politicus die hem in de problemen bracht met de interventies.

Vrijspreker: Is het MBP altijd een 1,2,3 tje volgens de Hegelian dialectic: problem, reaction, solution?

Opperdienaar: Het kan oneindig veel lagen kennen. De heerser tergt en belast bijvoorbeeld ondernemers zodanig dat de banen opdrogen. De onderdaan heeft nu een probleem. Daar kom de redder op het witte paard om hem te hulp te schieten door hem een verplichtte werkeloosheidsverzekering te laten kopen zodat hij een uitkering krijgt na ontslag. Op die uitkering komen allerlei klaplopers af van over de hele wereld. Nu heeft de onderdaan weer een probleem. Daar komt de redder op het witte paard om hem te hulp te schieten door een groot hek om de onderdaan heen te zetten met wachttorens, camera's en machinegeweren. Het is eigenlijk problem, reaction, solution, problem, reaction, solution en zo eeuwig doorgaan.

Vrijspreker: Als je het zo bekijkt is politiek niets anders dan MPB. 

Opperdienaar: Harry Brown zei het als eens als volgt

Harry Brown cruches legs

Vrijspreker: Dat lijkt inderdaad erg op de omschrijving van Münchhausen by proxy. Hoe zou U het liefst met de onderdaan omgaan.

Opperdienaar: Op een volwassen manier en niet met dit soort spelletjes. Gewoon zeggen: Onderdaan, wij hebben de beste en meeste wapens en mensen die ze gebruiken als wij ze orders geven dat te doen. Geef me al je geld, anders ben je snel het haasje.

Vrijspreker: Dat lijkt me inderdaad veel duidelijker en minder verwarrend voor de onderdaan.

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp