De Singulariteit

Vrijspreker: Wat is de singulariteit?

Opperdienaar: In de wiskunde en natuurkunde is het een bekend begrip. Als je iets deelt door een heel klein getal wordt het heel groot en als je iets door nul deelt wordt het oneindig. Als je de expansie van het universum terug gaat draaien, kom je op een oneindige massa in een oneindig klein punt uit. Die oneindig kleine punten worden singulariteiten genoemd. Eigenlijk een punt waarop een vergelijking niet op gaat.

Rectangular hyperbola.svg

Vrijspreker: Hoe heeft het betrekking op de samenleving?

Opperdienaar: Het lijkt of de samenleving ook op een singulariteit afgaat. Op weg naar de singulariteit gaan mensen zich steeds meer zorgen maken over non problemen zoals CO2 uitstoot, seksneutrale toiletten/aanspreektitels, zwarte piet etc. Tegelijkertijd maken ze zich steeds minder zorgen over serieuze problemen zoals totaal onhoudbare monetaire systemen en oorlogen, massaal afluisteren van onderdanen, corruptie van de wetenschap en schendingen van allerlei vrijheden. De Amerikaanse president ligt bijvoorbeeld onder vuur omdat hij een tweet deed met een spelfout (covfefe in plaats van coverage), omdat hij 2 scheppen ijs nam ipv 1, of omdat zijn zoon met iemand sprak die een Russisch paspoort had. Maar hij wordt geprezen als hij een groep commandos naar Yemen stuurt om een 8 jarig meisje te vermoorden. De weduwe van een bij deze actie omgekomen commando, krijgt zelfs een staande ovatie

Op weg naar de singulariteit worden eerst steeds meer acties verboden, dan worden zelfs gedachten verboden en uiteindelijk wordt 'zijn' verboden. Bij het derde rijk was het uiteindelijk verboden om jood te 'zijn'. Uiteindelijk is het al genoeg misdaad als je een jood, een christen, een moslim of een CO2 producent bent. De gouverneur van Californië wil naar een gedecarboniseerde toekomst. Let wel, een op koolstof gebaseerde levensvorm wil een toekomst waarbij alle koolstofatomen weg zijn, want anders zullen er mensen lijden. It's science. Je zonde is dat je op koolstof gebaseerd bent. Lul je daar maar eens uit. Je kunt niet eens meer capituleren. Net zo als de Iraqi's die zich over wilden geven aan een Amerikaanse Apache helicopter en toch werden neergemaaid omdat volgens een advocaat: mensen zich niet kunnen overgeven aan een vliegtuig.

In de singulariteit is het niet voldoende te doen wat de heerser wil, zelfs niet te denken wat hij wil dat je denkt, zelfs niet mee schreeuwen terwijl je met zijn vlag zwaait, je bestaan alleen is een probleem.

rebellion frre existence albert camus

Vrijspreker: Blijkt de singulariteit ook in het bedrijfsleven?

Opperdienaar: Ik denk het wel. Het grootste taxibedrijf (Uber) heeft geen taxis, het grootste hotel (AirBNB) heeft geen hotelkamers, De grootste detailhandelaar (Amazon) heeft geen winkels, de grootste werkgever (Ebay) heeft bijna niemand in dienst. Het land met de grootste munteenheid is feitelijk failliet, de best presterende munteenheden zijn virtuele cryptografisch gecontroleerde tabellen met niets. De leider van de vrije wereld heeft de meeste gevangenen. Geld is feitelijk het vermogen hebben om iets te kopen, maar het dan niet doen omdat je niets ziet dat de moeite waard is. Het doet aan een uitspraak van Humprey Bogart (cash is the best perfume) denken dat het geheim van vrouwen versieren was dat je het altijd met ze over reisjes naar Milaan of Rome moest hebben, maar er nooit daadwerkelijk met ze naar toe moest gaan. Het moest een reis in potentie blijven. 

Vrijspreker: Is er geen lichtpuntje?

Opperdienaar: Sommigen zien de singulariteit anders. Ze verwachten dat de technologische ontwikkelingen exponentieel doorzetten en alle problemen oplossen. Zoals Ray Kurztweil en deze optimist. Misschien is het tegelijk mogelijk. Mensen die oneindig dom worden en in echokamers rond roepen over seksneutrale aanspreektitels en tegelijkertijd kunstmatige intelligentie die zo slim is dat ze de schade beperkt. Drones die de opdracht krijgen een stel moslims te bombarderen, maar die dat stiekem niet doen en terug rapporteren aan de generaals dat de klus geklaard is en dat de moslims naar het stenen tijdperk zijn gebombardeerd omdat ze te achterlijk waren.

 

 

Comments:

Doneer4