Opperdienaar bestelt een nieuwe computer

Vrijspreker: U wilde een nieuwe gigantische computer bestellen om Uw onderdanen af te luisteren en te exploiteren op het internet. Is het gelukt?

Opperdienaar: Als heerser is controle je core business, dus je koopt niet het eerste beste speeltje uit de winkel waar al allerlei achterdeuren in zitten voor andere heersers.

Vrijspreker: Je bestelt dus iets speciaals, hoe gaat dat in zijn werk?

Opperdienaar: Daar kijken een aantal commissies naar. De verschillende commissies brachten verschillende speerpunten naar voren:

1. Hoge verwerkingscapaciteit

2. Snelle reactietijd

3. Laag energie verbruik

4. Lage prijs

5. Hoge piek capaciteit

6. Goede bescherming tegen hacking

7. Hoge betrouwbaarheid

8. Goede bescherming tegen virussen.

Vrijspreker: Hoe bouw je zo'n schaap met 5 poten?

Opperdienaar: Net als de Joint Strike Fighter (JSF), de commissies hadden al wat voorwerk gedaan door chips te vinden die gespecialiseerd waren in:

1. Hoge verwerkingscapaciteit

2. Snelle reactietijd

3. Laag energie verbruik

4. Lage prijs

5. Hoge piek capaciteit

6. Goede bescherming tegen hacking

7. Hoge betrouwbaarheid

8. Goede bescherming tegen virussen.

Die moeten dan alleen nog tot een geheel gecombineerd worden, zodat het optimaal samenwerkt. Zeg maar zoals een samenleving met gespecialiseerde individuen het beste samenwerkt.

Vrijspreker: Dus je laat iedereen zich specialiseren in waar zijn/haar capaciteiten het best tot zijn recht komen, zodat alle capaciteiten maximaal benut worden en het geheel zowel redelijk energiezuinig is als snel werkt, betrouwbaar, veilig en goedkoop is?

Opperdienaar: Nee, we besloten 1 chip de baas te maken die volgens ons overal het beste in was en al die andere chips gehoorzaam te laten wachten op instructies van die ene Opperchip. Die andere chips hebben we met verboden en geboden heel erg beperkt in hun bewegingsvrijheid en die vrijheid hebben we aan die ene centrale chip gegeven die de anderen commandeert.

Vrijspreker: Zijn de eerste resultaten al binnen?

Opperdienaar: Op 1 of andere manier lijkt het er op dat het resultaat de veiligheid heeft van de minst veilige chip, de prijs van de duurste chip, de snelheid van de langzaamste chip, het energieverbruik van de meest verkwistende chip, de betrouwbaarheid van de chip die het minst betrouwbaar is.

Vrijspreker: Een beetje zoals de Joint Strike Fighter dus en elk ander overheidsproject ?

Opperdienaar: Er is een commissie in het leven geroepen om te kijken waarom dit het geval is. Het lijkt er op dat:

1.De snelste chips de hele tijd niets staan te doen terwijl ze op orders wachten.

2.De chips met de kleinste reactie tijd, niet snel kunnen reageren door de tussenkomst van de Opperchip

3.De chips met laag energieverbruik hulpeloos toe kijken hoe de andere chips bergen energie verbranden terwijl ze 2 keer zo hard werken om hun capaciteiten in te zetten waar ze niet voor bedoeld zijn

4.De prijs van alle componenten heeft de neiging op te lopen naar de prijs van de hoogste component

5.De piek capaciteit wordt beperkt door de capaciteit van de Opperchip die de commandos moet distribueren

6.Hackers dringen het systeem binnen bij de zwakste schakel

7.Het hele systeem valt uit met boom en bust cycles waarbij de zwakste schakel het altijd laat afweten, geen processor kan het werk van een andere processor overnemen

8.Virussen komen binnen via de zwakste schakel en waar ze ook voor bedoeld zijn, ze vinden altijd wel een gastheer, er is genoeg keuze

Vrijspreker: Zou je hier uit kunnen concluderen dat dit model voor de samenleving ook niet zo'n goed idee is? Waarom niet de vrijheid geven aan alle mensen om te doen waar ze goed in zijn, zodat ze allemaal op hun maximale capaciteit kunnen draaien?

Opperdienaar: Nooit! Chaos! Ik geef alleen over mijn lijk de macht op

 

Comments: