Gasligthing

Vrijspreker: Er is een nieuwe techniek aan de horizon: gaslighting. Wat houdt het in?

Opperdienaar: Nieuw is het niet echt, want het komt uit een toneelstuk uit 1938 later verfilmd als "gaslight" uit 1944 met Ingrid Bergman. In dit verhaal probeert een man zijn vrouw gek te maken door de hele tijd het licht te manipuleren, maar dan glashard te ontkennen dat er wat veranderd is. De vrouw gaat hierdoor aan haar eigen beoordelingsvermogen twijfelen en wordt langzaam gek totdat een politieman haar redt.

Vrijspreker: Wat is het voordeel om mensen aan hun beoordelingsvermogen te laten twijfelen? 

Opperdienaar: De natuurlijke reactie op gereduceerd beoordelingsvermogen is om meer op het beoordelingsvermogen van mensen in je omgeving te gaan vertrouwen. Je kunt mensen hiermee dus collectivist maken. Dat is natuurlijk geweldig. Aan zelfstandig denkende individuen hebben we bij de overheid een broertje dood. Die moet je 1 voor 1 overtuigen. Dat is teveel werk. Je wilt alleen met een collectief van doen hebben, waarin alle neuzen altijd dezelfde kant uit staan. Als iedereen twijfelt aan zijn eigen beoordelingsvermogen, dan vertrouwt iedereen op de mensen om hem heen. Als die mensen echter ook twijfelen aan hun beoordelingsvermogen, gaan ze vanzelf achter een autoriteit aan lopen, een leider.

brzezinksi

Vrijspreker: Hoe week je mensen los van de realiteit? Hoe maak je ze gek?

Opperdienaar: Dat doe je door de hele Orwelliaanse santenkraam te gebruiken: Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht. Je kunt daar in principe zo ver in gaan als je wilt. Een Sovjet dissident vertelde eens dat een collega op hem af kwam zwaaiend met een krant (waarschijnlijk Pravda- de waarheid) en uitriep:"Yuri, Yuri, ze liegen nu zelfs over het weerbericht". 

Vrijspreker: De onderdaan moet in niets meer kunnen vertrouwen wat hij met zijn eigen ogen kan zien?

Opperdienaar: Bij voorkeur zelfs hele voor de hand liggende dingen. Dus dat 'onze' soldaten in verre landen steden platgooien voor vrede en democratie en ter bescherming van het thuisland, moet met de grootste vanzelfsprekendheid uit de TV knallen. Of mensen horen op het journaal dat de economie het geweldig doet, maar hun eigen ervaring is dat ze geen stap vooruit komen. Ze moeten aan die eigen ervaring gaan twijfelen. Dat doe je door die ervaring tussen een heleboel andere ervaringen te plaatsen die die twijfel consistent maken. Hij moet tegen het middaguur al 10 keer aan zijn eigen waarneming getwijfeld hebben. Als hij de elfde keer iets hoort wat hij niet in overeenstemming kan brengen met zijn waarneming, gaat hij vanzelf aan die waarneming twijfelen en daarmee aan zijn eigen beoordelingsvermogen. Vandaar dat de hoofdpersoon in 1984, Winston, oude nieuwsberichten vervalst. De economische data is ook voornamelijk een leugen. Vooral de inflatie cijfers zijn gemanipuleerd met hedonisme aanpassingen, maar natuurlijk ook de rentestand door de centrale bank.
Ik denk ook dat de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde daar onder valt. Bijna iedereen is er inmiddels van overtuigd dat we allemaal gaan verdrinken omdat het zee niveau dramatisch gaat stijgen. Maar het strand is nog gewoon waar het strand was. In elk Sovjet achtig systeem moet uiteindelijk alle data gemanipuleerd worden. Van werkeloosheidscijfers tot miss verkiezing.

Vrijspreker: Maar zulke onderdanen zijn toch niet productief?

Opperdienaar: We willen ze niet productief hebben maar gehoorzaam. Als het ons om productieve onderdanen ging, hadden we ze wel vrij gelaten en niet vermoord in concentratiekampen, gulags en killing fields.

 

Comments:

Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp