Medereizigers

Vrijspreker: U bent nogal beducht voor mensen waar je conclusies mee deelt, maar niet de methode om tot die conclusies te komen. Het zijn toch alleen de conclusies die uitmaken? Wat maakt het uit of je die via stemmen in je hoofd krijgt of via rationeel nadenken?

Opperdienaar: Je kunt zelfs iemand met geld of geweld overhalen conclusies te delen, maar de basis is dan heel wankel. Het is heel wat anders dan iemand die zelf begrijpt hoe je ergens komt. Een bekend voorbeeld is Alan Greenspan die helemaal in het Ayn Rand team zat en goud als geld zag en vervolgens aan de macht gekomen de geldpers aanzette om een enorme groei van de staat mogelijk te maken. Die mensen maken gebruik van het morele gezag van integere mensen en het momentum van een integere groep mensen, om uiteindelijk hun eigen agenda door te zetten. Hun werkelijke motivatie is gewoon macht. Hetzelfde geldt voor Guy Verhofstadt. Ooit hielp het Libertarisch Centrum nog mee om hem premier van België te maken, toen sprak hij als een libertariër. Leden van een beweging moeten heel goed opletten voor 'fellow travellers', die alleen een liftje nemen, maar in werkelijkheid niets van de filosofie begrijpen.

Vrijspreker: Waar moeten libertariërs op letten?

Opperdienaar: Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een hekel aan een etnische groep en die denken: Mooi dat libertarisme: wapens, vrijheid van associatie, een goed begin. Maar zo zien ze het: een goed begin. Er moet alleen nog een groot hek bij met wachttorens, mitrailleurs, mijnenvelden en zoeklichten. Zoals de heersers net neutraliteit en 3% inkomsten belasting voor de allerrijksten als een leuk begin zagen. Nog voor dat ze er zijn beginnen ze al met uitbreiden van hun bevoegdheden. Of denk aan websites die verplicht worden het gebruik van cookies te rapporteren. Het is een leuk begin. Daarna moeten websites verplicht geschikt worden gemaakt voor visueel gehandicapten. Dat betekent natuurlijk dat websites die dat niet zijn gesloten moeten worden. De universiteit van Berkeley haalt oude artikelen maar offline omdat het te veel werk is om ze geschikt te maken voor gehandicapten. Of ben jij zo asociaal dat je niets om de visueel gehandicapten geeft? Of haat spraak of nep nieuws, allemaal reden voor censuur. Dan maar de commentaarsectie uitzetten om te voorkomen dat je de wet overtreedt. Het begin is er en dan zien we wel hoe we het verder uitbreiden bij de eerst volgende terroristische aanslag.

Vrijspreker: Het is eenvoudig linkse mensen te bespelen via bescherming van mentaal beperkten en rechtse mensen via bescherming tegen indringers. Wie zijn er momenteel medereizigers?

Opperdienaar: Ik denk dat wat nu 'alt right' genoemd wordt, de wind in de rug heeft, mede vanwege de jarenlange muilkorving door linkse media. De libertariër die denkt daar een graantje van mee te pikken, omdat ze zich over een aantal dezelfde zaken zorgen maken, zal bedrogen uitkomen.

Partijen vechten meestal niet met elkaar vanwege verschillende principes (communisten/fascisten), maar alleen over wie de macht krijgt. De uitkomst is hetzelfde. Op dezelfde manier zijn partijen geen bondgenoten alleen omdat ze dezelfde conclusies delen. Alleen dezelfde principes maken dat mogelijk en dan nog alleen als die consistent zijn.

matrix system unplugged

Vrijspreker: Hoe is de stand momenteel tussen overheid en samenleving?

Opperdienaar: Gisteren was er een aanvaring tussen een Amerikaanse destroyer en een commercieel containerschip dat 3 keer zo groot was. In mijn ogen symbool voor de strijd tussen overheid en markt. De destroyer was bijna gezonken en 7 bemanningsleden verloren het leven. Het containerschip bleef nagenoeg onbeschadigd. De met radars volgebouwde destroyer zag het gigantische contrainerschap niet aankomen. De macht van de overheid is groot, maar de commercie is groter. Wij heersers zullen alle zeilen bij moeten zetten anders zetten onderdanen ons buiten spel. Ondertussen worstelt de staat Illinois met 15 miljard aan onbetaalde rekeningen en zijn ze door de loterij in de steek gelaten omdat ze te weinig geld hebben. Volgens een woordvoerder zijn ze in crisismode en is het geen oefening. Ook worden wegwerkzaamheden gestopt per 1 juli. De obligaties van de staat zijn flink gezakt in afwachting van junk status.

Vrijspreker: Kan het dan toch zo zijn dat een overheid teveel geld uit geeft en er een correctie plaatsvindt?

Opperdienaar: Misschien is het nog wat paniek zaaien en zorgen dat de obligaties tegen een prikje kunnen worden opgekocht vlak voordat Washington een bailout bekend maakt. Maar er komt een keer dat het menens is. De lage volatiliteit op de markten is de stilte voor de storm. De voorkant van de orkaan kwam in 2008 met de hypotheek crisis, de achterkant van de orkaan moet nog komen. Toen werden waardeloze hypotheken samengevoegd tot een ogenschijnlijk kwaliteitsproduct, nu worden waardeloze staatsobligaties samengevoegd tot een ogenschijnlijk kwaliteitsproduct. Ze zijn toch gecorreleerd? Ze zullen vast niet allemaal tegelijk onderuit gaan.

Comments: