Moeilijkheid van voorspellen

Vrijspreker: U las weer eens een boek. Wat was het dit keer?

Opperdienaar: Superforecasting: The Art and Science of Prediction door Philip Tetlok en Dan Gardner.

Vrijspreker: Wij libertariërs denken wel eens dat we steeds in dezelfde kringetjes rond draaien. Elke keer in de geschiedenis trappen mensen er weer in. Gratis spul van de heerser, mits ze deze heerser macht over hen geven. De beloofde gouden bergen komen niet, waarna de nieuwe rol van de heerser wordt om de onderdaan te beschermen tegen grote gevaren. Eerst brengen ze de utopie, dat faalt, dan beschermen ze je tegen Armageddon, dat faalt ook. 

sience of bombing

 

Opperdienaar: Ja misschien lijkt het wel steeds meer van hetzelfde. Het herhaalt niet exact, maar het rijmt wel. Misschien dat er in de toekomst geen gaskamers meer zijn. Dat heeft toch een beetje slechte PR. Maar wel een designer ziekte, waardoor toevallig de geminachte bevolkingsgroep het loodje legt op raadselachtige wijze. Op technologisch gebied maakt de dwangmachine ook wel voortgang. Iedereen die daar dan nader onderzoek naar doet, wordt gelijk een aluhoedje samenzweerder genoemd. Goed om alle oppositie in de kiem te smoren. Mensen die autoriteit en massa media niet geloven zijn tenslotte al gevaarlijke gekken.

 

Het boek wijst op mensen die systematisch hele goede voorspellingen doen in wedstrijden. Deze competitie wordt gefinancierd door IARPA, de 'intelligence' tak van DARPA (amerikaanse defensie). Er bleek uit dat de voorspellingen van deze teams van amateurs veel beter waren dan de CIA van de regering zelf. Hetboek wijst er echter op dat de toekomst moeilijk te voorspellen is. Het haalt hiervoor een memo aan dat ooit door Rumsfeld in april 2001 aan GW Bush en Cheney werd gestuurd van de hand van Lin Wells.

-Gedachten over het vierjarenplan van Defensie

Als je veiligheidsbeleid maakte voor de grootste macht van de wereld in 1900, dan was je een Brit geweest en dan had je bezorgd gekeken naar je aartsvijand Frankrijk.

Tegen 1910 was je een bondgenoot geweest van Frankrijk tegen de vijand Duitsland.

Tegen 1920 had je WWI gevochten en gewonnen en zat je in een marine bewapeningswedloop met je voormalige bondgenoten Japan en de VS.

Tegen 1930 Waren er bewapenings limiteringsverdragen getekend, de grote depressie kwam er aan en de oorlogsplanning zei: geen oorlog voor tenminste 10 jaar. 9 jaar later zou WWII beginnen.

Tegen 1950 was het VK niet langer de grootste wereldmacht, de atoomtijd was aangebroken en er zat een politie actie in Korea aan te komen.

Tien jaar later lag de politieke nadruk op de raket onbalans, het strategische paradigma verschoof van massale vergelding naar flexibele reactie en maar weinig mensen hadden van Vietnam gehoord.

Tegen 1970 was de piek van de Vietnam oorlog voorbij en de ontspanning met de USSR begon, we stelden de Sjah aan in Iran als beschermheer van de Perzische golf.

Tegen 1980 zaten de Sovjets in Afghanistan, Iran onderging een revolutie, er werd gesproken van 'holle krachten' en een venster van kwetsbaarheid. De VS was de grootste schuldeiser ter wereld.

Tegen 1990 viel de USSR uit elkaar, amerikaanse troepen zouden in de woestijn laten zien dat hun macht alles behalve hol was. De VS was de grootste schuldenaar geworden die de wereld ooit gezien had en bijna niemand had gehoord van het internet.

Tien jaar later was Warschau de hoofdstad van een Navo lid, asymmetrische bedreigingen verspreiden zich over de wereld en parallelle revoluties van informatie, biotechnologie, robotica, nanotechnologie en hoge energiedichtheid bronnen voorspelden veranderingen die voorspellen bijna onmogelijk maakten.

Ik zeg dit allemaal omdat ik er niet zeker van ben wat 2010 brengt, maar waarschijnlijk lijkt het heel weinig op wat we verwachten en daar moeten we ook naar plannen. 

Vrijspreker: Wat een nederigheid van iemand binnen het apparaat. Die werkt er vast niet meer.

Opperdienaar: Geen enkel probleem, het betekent dat de overheid op alle mogelijke tijdlijnen van de toekomst voorbereid moet zijn. Meer budget en macht dus. Wat ik bedoel te zeggen: Het lijkt misschien voor libertariërs een onstuitbare carrousel naar een totalitair regime, waar alleen de poppetjes veranderen. Toch blijkt dat je de toekomst moeilijk kunt voorspellen.

Vrijspreker: De poppetjes in ieder geval niet.

Opperdienaar: De populaire twitteraar Fuat Avni, van wie vermoed wordt dat hij dicht bij het Turkse machtsapparaat zit, voorspelde al een maand van te voren dat Turkije een Russische vliegtuig neer zou halen. Hij voorspelt ook dat Erdogan desnoods de oorlog wil verklaren aan Rusland om zijn oliehandeltje op gang te houden.

Vrijspreker: Een man die je geen levensverzekering moet verkopen. Tja, zo valt er wel wat te voorspellen, met voorkennis.

Opperdienaar: Iets anders dan: De band die in Parijs speelde tijdens de terroristische aanval heette 'Eagles of death metal". Ze hebben een liedje gemaakt over San Bernardino waar afgelopen week de schietpartij plaatsvond (waarbij 3 blanke mannen volgens een ooggetuige een slachting aanrichten en een moslim echtpaar later doorzeefd werd als daders)  die Amerikanen moet overtuigen ontwapend te worden. In de rest van het liedje:

And then when we hit Texas
We'll stop in Amarillo for a bite to eat
We'll stop on over in Dallas

Vrijspreker: Als dat een voorspelling is over toekomstige aanslagen, dan hecht ik daar wat minder geloof aan.

 

 

Comments:

Doneer3