Griekse vissersboten

vernietig vissersbootVrijspreker: Kunt U misschien uitleggen waarom in Griekenland de traditionele houten vissersbootjes, de kaïkia, die op de vakantiefoto's van menig toerist zijn terug te vinden, massaal gesloopt worden?

Opperdienaar: Dat lijkt, me logisch:Omdat dit EU subsidie oplevert. Het vernietigen van 1 van die bootjes levert je 70000 euro subsidie op van de heerschers uit Brussel.

Vrijspreker: WAT? Waarom?

griekse_vissersboot

Opperdienaar: Omdat het vissen met die dingen inefficiënt is, te kleinschalig. De toekomst volgens Brussel zit in toerisme. Mensen komen graag naar Griekenland. De vissers hebben niet de economische realiteitszin om in te zien dat de tijden veranderen, economische realiteitszin die ze in Brussel in overvloed hebben.

Vrijspreker: Die toeristen komen niet meer om een foto te nemen met een vissersboot er op.

Opperdienaar: Nee, maar ik heb van 1 geval gehoord waarin een visser een klein deel van het geld zou gaan besteden aan een onderhoudsvrije polyester vissersboot, dus die zou je nog steeds kunnen fotograferen als toerist.

polyester_boot

Vrijspreker: Ik verwacht geen grote toestroom. Is het niet de verwachting dat hier mee gefraudeerd wordt?

Opperdienaar: Onmogelijk, want er komen ambtenaren uit Athene met videocamera's om de vernietiging mee te documenteren en het bewijs naar Brussel op te sturen. Voor wat hoort wat. Die controle levert ook weer banen op, net als het vernietigen. Het programma is erg succesvol, volgens de vereniging voor het behoud van de Griekse traditionele vissersboot, zijn er al 10000 van de 15000 boten vernietigd. Denk eens aan de werkgelegenheid die dat oplevert.

Vrijspreker: Is dat die vereniging die jarenlang gelobbyd heeft in Brussel voor een uitzondering op de wet voor de traditionele vissersboten? 

Opperdienaar: Diezelfde lui inderdaad. Ze deden ook de uitspraak:"Als je in Griekenland een antiek gebouw vernietigt ga je naar de gevangenis. Als je een houten boot vernielt krijg je subsidie van de EU". Dat is een vreselijke ongenuanceerde oversimplificatie.

Vrijspreker: Hoe zo?

Opperdienaar: Totaal geen oog voor lange termijn visie en plan economie, van de elites die verder kijken dan hun neus lang is. Deze mensen hebben een korte tijdshorizon, terwijl de elites ver vooruitkijken in de toekomst.

Vrijspreker: Bestaat het risico niet dat mensen boten gaan bouwen om ze te laten vernietigen voor 70000 euro?

Opperdienaar : Dat is (nog) net niet winstgevend.

 

Comments:

Doneer2a