Palau

Vrijspreker: U bent op bezoek in de republiek Palau, een belastingboerderij met slechts 21.000 onderdanen. Wat is er bijzonder aan Palau? 

Opperdienaar: Een klein mini republiekje waar de meeste mensen voor de overheid werken. Ik wilde toch even bevestigd zien dat dit best kan werken. Belastinginkomsten vormen 70% van het BNP en het staat daarmee op de 5 na hoogste plaats. Palau heeft geen externe schuld en een begrotingsoverschot van 9.3%.

Vrijspreker: Vreemd idd, hoe kan de roverheid zoveel geld trekken uit zo weinig mensen?

Opperdienaar: Het is wel belangrijk te weten dat Palau sterk afhankelijk is van hulp van de VS in ruil voor het helpen van Amerikaanse militaire apparaat. In 1994 kregen ze 700 miljoen $ voor een periode van 10 jaar, oftewel 7000 $/jaar/lid van de werkzame bevolking. Het BNP/capita op Palau is 8160$. Ze gebruiken de dollar als munteenheid. In 1994 werden ze, uhm, onafhnakelijk van de VS.

Vrijspreker: Is dat altijd zo geweest met die dollar?

Opperdienaar: Nee, ooit hadden ze 'gigantische steen' geld genaam Rai. Dat was zo bedacht door de Yap die op een eiland 450 km verderop woonden en met kano's vervoerd werd. De waarde van een steen was afhankelijk van hoeveel doden er gevallen waren bij het transport van de steen. Betaling werd gedaan door de stenen van eigendom te laten wisselen. De inflatie is beperkt door de moeite nodig om nieuwe stenen naar het eiland te transporteren.

Vrijspreker:  Hoe doet de heerser van Palau het? Met zo weinig onderdanen moet dat wel een probleem zijn.

Opperdienaar: aha, wat dacht je hier van? 21000 onderdanen en je woont hier in

niet slecht he?

Comments:

Doneer2