Mag ik ook wat vragen?

Bezorgd kijkend Duits verzetVrijspreker: Onlangs U voor Uw werk een weekje naar Californië. Op de terugweg moest U een tussenlanding maken in Washington DC. Wat gebeurde daar?

Opperdienaar: Ik liep wat rond op het vliegveld van de stad waarde grootste overheid gezeteld is die de wereld ooit gekend heeft. Meer dan 1000 militaire bases in 113 landen en politie op straat die er uit ziet als soldaten uit een science fiction film. Ik ging daar een salade kopen bij een hamburger tent.

Achter mij stond een onderdaan en voor mij een geüniformeerd lid van het geweldsapparaat. De onderdaan tikte de geweldenaar op de schouder en vroeg:"Mag ik iets vragen?", wijzend op de vlag op de mouw van de geweldenaar, "waarom zitten de sterretjes rechtsboven op de vlag en niet links boven zoals normaal?" De geweldenaar schraapte zijn keel en antwoordde:"Dat symboliseert vooruitgang". De onderdaan was tevreden met dit antwoord.

"Mag ik ook wat vragen?", speelde er door mijn hoofd. "Jij vermoordt mensen voor geld, is dat een leuke baan?" en daarna "Schnabbel je er ook wel eens een klusje bij? Ik wil namelijk ook nog een aantal mensen beroven".

Onze blikken kruisten elkaar en iets zei mij dat ik beter mijn mond kon houden.

Vrijspreker: Dat was misschien wel zo verstandig.

Opperdienaar: Maar het deed me wel een belangrijk principe realiseren. Mensen hebben de neiging zich op pietluttigheden te concentreren tijdens grote morele veldslagen. Hier zijn mijn voorbeelden:

  1. Kampbeulen uit de vernietigingskampen in nazi Duitsland die de hele dag mensen vermoordden werden later geïnterviewd. Het vreemde was, dat als ze gingen lunchen en te laat terugkwamen, dat ze sterk veroordeeld werden voor hun lange lunchpauze.
  1. Politici kunnen miljarden stelen en oorlogen beginnen die miljoenen levens kosten. Maar als ze een fotootje rond twitteren van zichzelf in onderbroek met een harde plasser, dan kost dat ze de kop.
  2. Gij zult niet doden, maar iedereen vermoorden met een zondvloed, inclusief kinderen en dieren, is ok omdat ik de Heerser ben.
  3. Stalin (wiens moeder diep religieus was en Stalin naar een religieuze school stuurde) zei:"Eén moord is een tragedie, maar een miljoen is een statistiek"
  4. Als je de buurman afperst, is dat fout. Maar als je een hele bevolking van miljarden besteelt, ben je een held.
  5. In Engeland kwamen veel politici in de problemen door een bonnetjesschandaal, maar de blokkade van Irak die een half miljoen kinderen het leven kostte, heeft nog niemand een promotie gekost
  6. Democratie in een groep van 3 is onacceptabel, het wordt pas acceptabel vanaf een bepaalde grootte

Kortom, als je een misdaad begaat, moet je het heel groot doen. George Orwell zei het als volgt:"Om te zien wat vlak voor je neus zit is een constante strijd". Het doet een beetje denken aan die bekende polderbotsingen, waarin 2 auto's elkaar loodrecht benaderen, lang van te voren kunnen zien en toch boven op elkaar botsen. Dit komt omdat één auto precies onder dezelfde hoek blijft zitten voor de bestuurder van de andere auto als ze op elkaar afrijden. De auto wordt alleen langzaam groter, maar er is geen beweging in het blikveld van beide bestuurders, waardoor het geen aandacht trekt.

Als heerser kun je deze universele menselijke eigenschap gebruiken on de onderdaan ongemerkt schaakmat te zetten. Zo zat ik nog eens wat oude Nazi literatuur door te neuzen en kwam ik dit tegen wat de lezer misschien vaag bekend voorkomt:

  1. De Nazis waren het eerste regime ter wereld dat dierproeven verbood. Zowel Hermann Goring, Heinrich Himmler and Hitler waren erg bezorgd over dierenwelzijn.
  2. De Nazis verboden roken in cafe's en openbaar vervoer en reguleerden reclames voor tabak met als reden de volksgezondheid.
  3. De Nazis hadden 1 van de eerste uitkeringsprogrammas, voornamelijk gefinancierd door te stelen van de vijanden van het Nazi regime. Punt 24 uit het Nazi programma was: We bestrijden de gedachte van het joodse materialisme in ons en buiten ons en zijn er van overtuigd dat een blijvende herstel van ons Volk alleen kan plaatsvinden van binnen uit op basis van het principe: Het publieke belang komt voor persoonlijke hebzucht

Vrijspreker: Hier zitten vele interessante punten in. De obsessie met dierenwelzijn is er 1 die je bij veel extremisten terugvindt. Volkert van der Graaf bijvoorbeeld ook.

Opperdienaar: Een kwestie van ze als beest behandelen als kind. Als ze dan iets onschuldigs zien dat pijn gedaan wordt, zal dat sterk met ze resoneren, zonder dat ze doorhebben dat het feitelijk om hun eigen mishandeling gaat. Mensen verklaren een sterke emotie altijd met iets dat er vlak voor gebeurd is, terwijl het vaak alleen maar een trigger is van een veel vroegere gebeurtenis.

Het verbod op dierproeven en het rookverbod geven ook het signaal af dat de heersers zeer begaan zijn met het welzijn van de onderdaan en hun aandacht te richten op hele kleine dingetjes zoals het roken van een sigaret, terwijl je een wereldoorlog aan het opstarten bent. Dit moet altijd in combinatie met het aanjagen van angst voor andere onderdanen waar ze vrijwillige relaties mee hebben. Dit is nodig om de onderdaan op het verkeerde been te zetten, voordat hij naar de oorlog en de slachtbank geleid wordt bij de meestal onvermijdelijke ineenstorting. Voedselveiligheid, pensioenen horen daar ook bij, hoewel we het pensioengeld natuurlijk gelijk soldaat maken. Van de daken schreeuwen dat mensen het publieke belang voor de persoonlijke hebzucht moeten plaatsen en ze daarbij verwijtend aan kijken, gaat er ook vandaag nog als zoete koek in en is DE mogelijkheid om het geld van mensen met empathie helemaal leeg te schudden en al hun geld in jouw zakken te krijgen.

 

Comments:

Doneer2