Crisis en kansen

Empire stateVrijspreker: Het begin van de 20ste eeuw was een bonanza voor overheden om hun macht te vergroten, hoe kwam dat zo?

Opperdienaar: Ik denk dat technologische doorbraken als radio, film en luchtvaart een verdere centrale sturing van onderdanen mogelijk maakten. De ideeën voor een centraal geleide samenleving bestonden al sinds Plato in zijn Politeia zijn ideale samenleving beschreef met absolute macht voor filosofen koningen. Menselijke fok programma's zoals door Hitler opgezet, kennen hun oorsprong in Plato's Republiek, hoewel Plato begreep dat directe partnerkeuze door de heersers op weerstand kon rekenen en hij daarom een loterij voorstelde.

De technologie van radio en film maakte propaganda voor het eerst op een schaal mogelijk die grote hoeveelheden onderdanen onder de controle van 1 heerser kon brengen. De nieuwe media vormden eigenlijk een soort stuurbekrachtiging op de onderdaan. Emotioneel geeft een radio of film toespraak ook een veel sterkere connectie naar de onderdaan toe dan bijvoorbeeld een krant. Hitler maakte daar dankbaar gebruik van. Ook iets als luchtvaart maakte het mogelijk dat hij 's ochtends een toespraak hield in Hamburg en 's middags in München. Voor de gemiddelde onderdaan was dat bijna goddelijk. 

Vrijspreker: De Grieken spraken bij politiek nog over de polis of stad, een land controleren lag ver buiten bereik. Maar waarom kwam het juist in Duitsland zo op?

Opperdienaar: Het was een veel breder verschijnsel dan Duitsland. In 1933 prees Hitler de Amerikaanse president Roosevelt omdat deze ''recht op zijn doel af gaat, dwars door lobby's, congres en bureaucratie'. In 1934 bejubelde de nazi krant Vlkischer Beobachter  Roosevelt en diens New Deal en zijn dictatoriale maatregelen. "Wij, ook, als Duitse Nationaal Socialisten kijken naar Amerika" Churchill prees Musolini nog in 1927 en sprak enthousiast over de omwenteling in Duitsland. Roosevelt prees Mussolini als 'that admirable Italian gentleman' en zei dat hij veel van Mussolini's ideeën in zijn New Deal verwerkt had. Churchill fulmineerde ook tegen joden.

Kortom iedere heerser was druk bezig zijn drukknop onderdanen in stelling te brengen inclusief joodse zondebok, van Stalin tot Roosevelt tot Hirohito. Er was alleen nog een crisis nodig om de onderdanen in een staat van paniek te krijgen die, waarin ze altijd gewillig hun vrijheid inleveren.
De laatkomers in de industriële ontwikkeling en kolonisatie waren Duitsland en Japan. Beide landen kregen met een blokkade te maken om hun ontwikkeling vroeg de kop in te drukken, Duitsland kreeg de eerste Britse zeeblokkade in 1914 (draaiboeken lagen al in 1909 klaar) en Japan een olieboycot in 1937 na de inval in China waar ook de nederlandse overheid aan meedeed door toegang tot nederlands Indische olie te blokkeren.

Vrijspreker: Kortom laatkomers vormen een bedreiging en die wordt de kop ingedrukt? Bij de crisis die ontstaat wordt de overheidsmacht uitgebreid?

Opperdienaar: Inderdaad, je ziet dat nu weer. China is een laatkomer in de economische ontwikkeling en die proberen met hun dollar reserves overal ter wereld de controle over grondstoffen te krijgen. Zo zaten er tot voor kort 30.000 Chinezen in Libië om de olievelden te ontwikkelen. Helaas moesten die Chinezen het veld ruimen toen de Nato aanval begon.

Vrijspreker: Wat een pech voor al het geld dat ze daar al geïnvesteerd hadden.

Opperdienaar: Inderdaad, pech, net zoals de opstandelingen tegen Kadhaffi (sommigen vreemd genoeg van Al Qaida) gefinancierd werden met Kadhaffi's eigen geld (geld dat hij zelf van zijn onderdanen gestolen had), worden Chinezen ook uit Libië verjaagd, met een leger dat gefinancierd is door geld dat ze zelf aan de westerse overheden hebben geleend.

Vrijspreker: Waarom heeft de Chinese overheid dan haar eigen vijanden gefinancierd?

Opperdienaar: Omdat die vijanden anders geen geld hebben om de produktie van Chinese onderdanen te kopen.

Vrijspreker: Waarom moeten ze zo nodig aan mensen verkopen die geen geld hebben? Je zou zeggen dat ze net zo goed geld kunnen lenen aan maanmannetjes om daarna hun productie de ruimte in te schieten. Zelfs als die maanmannetjes achteraf niet blijken te bestaan.

Opperdienaar: Breng Paul Krugman niet op ideeën, hij meende al dat een invasie van niet bestaande buitenaardse wezens de economie uit het slop zou kunnen trekken en er zijn onbevestigde berichten dat hij het jammer vond dat de recente aardbeving niet meer schade had aangericht. Die academici zijn leuk om je plunderingen te rechtvaardigen, maar soms kramen ze echt onzin uit.

Vrijspreker: Het lijkt wel of veel heersers iets van zelfmoord in zich meedragen, atlijd voorzien ze hun tegenstanders van munitie.

Opperdienaar: Dit financieren gebeurde overigens ook toen het Britse keizerrijk wegzonk, het toen opkomende jonge keizerrijk USA had enorm veel geleend aan het ondergaande Britse keizerrijk en werd toen noodgedwongen meegezogen in de oorlog om die investering niet geheel kwijt te raken. Nu heeft het opkomende Chinese rijk veel geleend aan het tanende rijk van de USA. Er zit iets vader zoon achtigs in. Je vraagt je af hoe die hun verlies gaan nemen. Maar het klopt dat wij dienaren der natie op ons niveau wel eens moeite hebben om betrouwbare partners te vinden om ons gestolen geld aan uit te lenen. Hoewel ik denk dat onze compulsieteam leider Jan Kees de Jager aan vadertje Griekenland, bakermat van het systeem 'wie de meeste aanhangers heeft naait de minderheid', een goede lening heeft gedaan. Als het toch op een crisis uitloopt, is dat alleen maar gunstig.

Jan Kees de Jager probeert bij geld te komen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Kees de Jager probeert bij geld onderdaan te komen 

Comments:

Doneer4