Er zit een kern van waarheid in

HersenschorsVrijspreker: Mensen die libertariërs snel en impulsief veroordelen, hebben volgens U altijd een kern van waarheid te pakken. Wat bedoelt U daarmee?

Opperdienaar: Ik hoor veel van die debatten tussen onderdanen waarbij de indoctrinatie gelukt is en die waarbij de indoctrinatie mislukt is. Dan zegt een geslaagde slaaf bijvoorbeeld:"Kunnen mensen bij elkaar komen om een leider te kiezen?" Waarop de mislukte slaaf antwoordt:"Voor zichzelf mogen ze een leider kiezen maar voor een ander iemand kiezen die deze de wet voorschrijft, staat gelijk aan georganiseerde misdaad". De geslaagde slaaf komt nu vaak terug met:"Jij gelooft in samenzweringen"

Vrijspreker: Die opmerking komt vaak heel snel als een soort reflex uit het onderbewuste.

Opperdienaar: Bij een geslaagde slaaf is de ontkenning van zij onderdrukking inderdaad in het onderbewust geprogrammeerd. Stefan Molyneux beschreef dit in zijn 'bom in the brain series', en ook hier is een uitleg te vinden (construction manual of a slave). Het komt er in het kort op neer dat je mensen van jongs af aan een angstreflex bijbrengt rond macht en autoriteit. De angstreflex zorgt ervoor dat de neo cortex (langzame en grondige denkwerk) wordt uitgeschakeld en amygdala aanslaat (snelle vecht of vlucht reactie). Evolutionair gezien heeft dit overduidelijk voordelen. Als je een beer tegenkomt in het bos, maakt een fractie van een seconde reactiesnelheid veel uit. De neo cortex met 6 lagen neurons is wel goed om te bedenken hoe je een val moet zetten, maar te traag om een beslissing te nemen weg te rennnen. Deze reactiesnelheid is zeker nodig als de vijand ook op zijn 'snelle' hersenen werkt.

Heersers maken hier handig gebruik van. Door vrijheid met een angstreflex te associëren bij het jonge kind, zal deze als volwassene niet meer met zijn neo cortex over zijn toestand na kunnen denken. Elke keer als het ter sprake komt, wordt de angst aangeslagen en schakelt zijn brein over naar de amygdala stand. Je kunt dit ook direct merken aan de reactiesnelheid. De impulsieve, snelle reactie die libertariërs ervaren in discussies, is een amygdala reactie.

Vrijspreker: Machthebbers gebruiken ook altijd angst om de slaaf in een toestand van niet goed nadenken te krijgen.

Opperdienaar: Precies, global warming, terroristen, kinderen die 80 uur per week in een kolenmijn moeten werken. Je moet ze continu in angst houden. Het belangrijkste werk is echter op jeugdige leeftijd gedaan. De hersenen werken zo dat ze steeds minder flexibel worden, naarmate je ouder wordt. Iedereen die nog probeert een taal te leren op late leeftijd kan dit bevestigen. Het brein raakt steeds verder verankerd. Daar is ook een goede evolutionaire reden voor. Dit maakt het mogelijk voor heersers om de angstreflexen te verankeren in de hersenen van onderdanen. De jezuïeten zeiden al:"Geef me een kind tot zijn zevende jaar en hij is van mij voor zijn leven". Angstreflexen zijn verankerd en rationeel nadenken is onmogelijk geworden.

Vrijspreker: Om terug te komen op "Jij gelooft in samenzweringen", wat is de kern van waarheid die daar in zit?

Opperdienaar: Het lijkt er op of de hersenen ook in projectie stand gaan. Ze zijn het namelijk zelf die geloven in de grootste samenzwering die er te vinden is in de samenleving.

Vrijspreker: Ik denk dat ik begrijp wat U bedoelt.

Ik denk ook aan uitspraken als:

"Ongereguleerde speculanten drijven de prijs van dingen op"

(De overheid creëert een krediet bubbel en speculeert op een stijging van de olieprijs met hun 'strategic petroleum reserve')

"Zonder overheden drijven winstbeluste ondernemers het arbeidsloon naar het bestaansminimum"

(De overheid zal de belasting opvoeren tot het bestaansminimum bereikt is)

"Ondernemers zijn uit op korte termijnwinst en verliezen de lange termijn uit het oog"

De regeerder graait in 4 jaar zo veel mogelijk bij elkaar

"Je slaat onzin uit waar je niet goed alle consequenties van overdacht hebt"

(Ik sla onzin uit waar ik niet all consequenties goed van overdacht heb)

"Kredietbeoordelers zijn te machtig. Ze moeten gereguleerd worden door een partij die nog machtiger is dan zij"

(Wij zijn te machtig)

Opperdienaar: Als je die reacties goed weet te peilen, kun je er je voordeel mee doen.

Vrijspreker: Hoe bedoelt U?

Opperdienaar: Ik let zelf op een aantal zaken als ik met iemand debatteer:

a) Snelle, impulsieve, emotionele reactie

b) Gedragen prekerige toon (voorbeeld 1, voorbeeld 2)

c) Verwijdde pupillen

Elke uitspraak die iemand op zo'n moment over jou of over 'de mensheid' doet, gaat direct over hemzelf. Hij/zij vertelt je zonder het door te hebben direct hoe hij of zij in elkaar zit. Is de mensheid inhalig? Hij is inhalig. Zijn mensen dom? Hij is dom. Ben jij te goed van vertrouwen? Hij is te goed van vertrouwen.

Hoewel ik zelf tegenstander van vrijheid ben als heerser, neem ik soms wel eens het vrijheidsstandpunt aan in een discussie met een geslaagde slaaf. Dit legt direct zijn zwakke plek bloot. Zwakke plekken zijn er om uit te buiten als heerser. Als je jezelf er op traint, kun je het zelfs in online discussies herkennen.

Vrijspreker: Een praktische tip van de Opperdienaar

Senator Barney Frank zegt het volgende over Republikeinen die weigeren het schuldplafond te verhogen:"Ik denk dat deze mensen een onwerkelijk beeld van de wereld hebben, dat je een knopje in kunt drukken waarmee alle schulden verdwijnen" Wat te denken van die uitspraak ?

Opperdienaar: Tja, sommige heersers laten zich een beetje te eenvoudig in de kaart kijken. Bij de Partij van de Slavernij komt zo'n kluns er niet in.

Comments:

Doneer5