Zou het een Nederlandse bom geweest zijn?

m1gz7a8axwkb_700Vrijspreker: Zwol Uw hart op van trots toen U hoorde dat de Deense overheid Libische onderdanen met Nederlandse bommen bestookt?

Opperdienaar: Ja, zoiets doet wel even wat met je, ik pinkte wel even een traantje van ontroering weg. Vrienden die elkaar uit de brand helpen in moeilijke tijden, de solidariteit, de broederschap. "Als je onderling onderdelen nodig hebt, dan wordt dat van dezelfde systemen vaak uitgewisseld" verklaarde commandant der strijdkrachten Wim Nagtegaal

Vrijspreker: Zou het een ook een Nederlandse bom zijn geweest die voortijdig een einde maakte aan het leven van 9 Libische onderdanen of die de gesteunde rebellen doodde of die op de campus van de universiteit gegooid zijn? Waarschijnlijk mensen die als droom hadden ooit hun brommer om te ruilen voor een tweedehands pickup truck?

 

Opperdienaar: We verdrijven daar een gevaarlijke dictator (wiens geld we in beslag genomen hebben) die zijn eigen mensen vanuit de lucht met wapens bestookt (wat overigens niet bewezen is). Ander onderwerp graag.

Vrijspreker: De meeste mensen hebben een verbluffende gave om goed aan te voelen waar hun medemens gelukkig van denkt te worden. Waar komt dat vandaan en waar dient het toe?

Opperdienaar: Deze gave is natuurlijk reuze handig om te kunnen overleven, dus dat zal wel uit de evolutie zijn overgebleven. Als je goed kunt aanvoelen wat een ander wil, liefst nog voordat hij het zelf doorheeft, kun je datgene gaan produceren en aan hem leveren in ruil voor iets dat hij heeft en dat jij graag wilt. Zo kunnen verschillende mensen zich specialiseren in verschillende zaken en is iedereen beter af.

Vrijspreker: Wat hebben heersers hieraan?

Opperdienaar: Het verschijnsel gaat veel verder dan het ruilen van een kip tegen een berevel. Ook als iemand onzeker is en graag bevestiging ontvangt, zullen anderen deze behoefte oppikken en hem bevestiging geven. Als iemand graag wil horen dat hij slim is, zullen anderen zijn intelligentie bewieroken, als iemand graag wil horen dat hij betrouwbaar is, zullen ze dat bevestigen, als iemand graag wil horen dat hij aantrekkelijk is, vertellen ze hem dat hij aantrekkelijk is. Zelfs als iemand graag aangevallen of bekritiseerd wil worden, zullen anderen dat oppikken en hem aanvallen en bekritiseren. Mensen willen meestal graag iets over zichzelf horen waarvan ze weten dat het niet klopt.

Het mechanisme waarmee dit werkt, is als volgt. Stel dat A zich ongemakkelijk voelt als hij een tijdje niet aangevallen wordt, waarschijnlijk omdat zijn hersenen van jongs af aan zijn ingeregeld op regelmatige aanvallen en zijn chemie daar op aangepast is. Hij komt B tegen en die pikt op dat A zich niet optimaal voelt via zogenaamde mirror neurons. B spiegelt namelijk de lichaamshouding en gezichtsuitdrukking van A en neemt waar hoe dat bij hemzelf voelt. Op dat moment realiseert B zich dat A graag aangevallen wil worden en begint gelijk het product te leveren waar A om vroeg (een aanval). A zijn hersenen waren voorbereid op een aanval en nu die ook daadwerkelijk komt, volgt versterking van het patroon in zijn hersenen dat deze inmiddels correcte voorspelling doet.  A kalmeert in zijn nu vertrouwde voorspelbare omgeving en B neemt dit waar en ervaart het zelf ook.

Vrijspreker: Dus waar mensen in hun jeugd vertrouwd mee worden, zullen ze later opzoeken en overal om zich heen vinden.

Opperdienaar: Niet alleen zullen ze bij mensen om zich heen gedrag opwekken zodat die mensen leveren waar hun hersenen om vragen, maar ze zullen zelfs mensen om zich heen verzamelen die dat optimaal kunnen en zich ongemakkelijk voelen als die mensen er niet zijn en de stimulans ontbreekt.

Vrijspreker: Maar hoe gebruikt een heerser dat?

Opperdienaar: Wij heersers zorgen ervoor dat kinderen van jongs af aan gereguleerd worden in schoolbankjes en onderwezen worden door leraren, nee meesters, die betaald worden van gestolen geld en geinspecteerd door gezagsdragers uit Zoetermeer. Eén dag niet op komen dagen op school omdat je ouders je mee op vakantie nemen en je ouders krijgen een fikse boete. Als die kinderen groot worden, zullen ze mensen om zich heen willen die ze reguleren, controleren en straffen. Als die mensen er niet zijn, zullen ze zich ongemakkelijk en onveilig voelen. De rationalisaties die volgen staan volledig in dienst van het gevoel van de onderdaan en hebben niets met de realiteit te maken. Het is als dat oude verhaal van dat vogeltje dat de hele tijd in een kooitje zat opgesloten. Toen het deurtje eindelijk open stond, durfde hij er niet meer uit.

Onderdanen voelen ook goed aan waar heersers behoefte aan hebben. 

Vrijspreker: Dus een megalomane sociopaat die graag hoort dat hij een morele held is en dat hij het best de economie van een heel land kan besturen, krijgt te horen dat het misschien een goed idee is dat hij de economie van een heel land stuurt? Ook de heerser wil graag iets over zichzelf horen waarvan hij weet dat het niet klopt? De onderdaan geeft het gewenste antwoord, zodat de heerser kalmeert en de onderdaan ook?

Opperdienaar: Ik weet veel beter wat goed is voor mensen dan zij zelf, ja. We zijn wel weer lekker bezig met die vragen vandaag, vind je niet?

Vrijspreker: Sorry, ik wilde U zeker niet respectloos behandelen.

Comments:

Doneer2