Begrotingstekortrevoluties

facebook en de revolutiesVrijspreker: Wat verwacht U dat er gaat gebeuren met de financieen van de amerikaanse overheid?

Opperdienaar:

De US overheid komt elke dag 6 miljard USD tekort die het momenteel niet meer kan lenen van de Chinese en Japanse overheid, omdat die min of meer gestopt zijn met het kopen van staatsobligaties. Dit zijn ook 6 miljard$/dag die de overheid niet meer kan belasten. De rol van lener is nu overgenomen door de FED (Centrale bank van de VS) die met een computer geld op de rekening van de overheid typt in ruil voor de nieuwe staatsobligaties. Terwijl de Chinese en Japanse overheden dankzij jarenlang ploeteren van hun onderdanen de grootste houders van deze obligaties waren, is de FED ze zonder slag of stoot voorbijgestreefd met een laptop.

Wat moet de US overheid doen om die 6 miljard/dag binnen te laten stromen, ze kunnen niet eeuwig van de drukpers lenen?

Ik denk dat veel van de facebook/twitter en kleuren revoluties in Noord Afrika een financieringsdoel hebben. Natuurlijk zijn de hoge voedselprijzen een oorzaak voor de onrust, maar ik denk dat veel van de twitter/facebook drive uit Amerikaanse geheime diensten komt (en andere partijen die grote financieele belangen bij ze hebben). Kadaffi controleert waarschijnlijk zo'n 128 miljard $ (voornamelijk ondergebracht bij Fortis en Unicredito. Chavez had zijn geld bij Lehman Brothers geparkeerd). Nu Kadaffi opeens weer slechterik is geworden, zijn zijn bezittingen geconfisceeerd door de US overheid. Mubarrak is goed voor 70 miljard $ en Ben Ali heeft 5 miljard $. 

Obama noemde de confiscatie van Kadaffi zijn (eveneens gestolen) geld “the largest financial seizure of assets in our history.” Dat ging nog maar over 30 miljard $. Nu is dat er in een week doorheen gejast, dus er zullen nog vele landjes moeten 'omvallen'. Het is waarschijnlijk wel mogelijk de olie assets in Libië ook nog te verkopen aan oliemaatschappijen voor een veelvoud van de reserves van de Libische leider, maar ik denk toch dat Saoedie Arabië en Iran er aan moeten gaan wil Obama het tot de verkiezingen uitzingen. Landjes als Tunesië doen er tenslotte niet echt toe, want dat levert maar 1 dag op aanvullen van het tekort op. De Japanse overheid is ook blut, dus die doet ook lekker mee met 4.4 miljard$.

Dat is tenslotte ook wat generaal Wesley Clark zei over het pad naar Perzië: 7 landen in 5 jaar (Irak, Syrie, Libanon, Libie, Somalie, Sudan, Iran).

Vrijspreker: Dat lijkt me niet echt duurzaam. Uiteindelijk zullen de bestolen heersers niet meer de moeite nemen om zoveel geld bij elkaar te graaien of het niet op buitenlandse banken stallen, of het snel uitgeven.

Opperdienaar: Dat lijkt me niet. Hun onderdanen worden immers al veel langer en veel drastischer bestolen en die gaan ook vrolijk door, al is het de laatste tijd misschien met wat tegenzin. Nee, het is mijn ervaring dat je onderdanen gewoon vrijheid kunt aanbieden. Ze weigeren het als een hele extreme optie en schatten allemaal in dat hun buurman daar niet mee op kan gaan. Net als dat vogeltje dat zijn hele leven in een kooitje heeft gezeten, vliegen ze niet weg als je het deurtje opzet, veel te eng.

Obama had al een ontmoeting met de kopstukken van Facebook, Google en Apple in San Francisco hoe de sociale media het best kunnen worden ingezet voor hogere doelen. Die jongens presteren tenslotte iets waar de geheime diensten alleen maar van kunnen dromen.

Vrijspreker:Doe mij maar vrijheid, ik zal niet weigeren

Opperdienaar: Nee, jij wilt te graag

Comments:

Doneer3