De staat van de toekomst

anoniemVrijspreker: Het is de mensen die zich overheid noemen gelukt om de geschiedenis te overleven en met een paar cosmetische aanpassingen precies te blijven doen wat ze altijd al deden. Hoe ziet de toekomstige overheid er uit?

 

Opperdienaar: Ik denk dat ook in de toekomst nog cosmetische veranderingen nodig zijn om de belastingkoeien uit te blijven melken. Religie maakte de overgang van de belachelijke Ra, Thor en Wodan naar de acceptabele Jesus en Mohammed en de staat maakt de overgang van middeleeuwse plunderheersers naar de democratische rechtsstaat. In beide gevallen een knap staaltje cosmetica die het voetvolk bijna volledig bij de neus heeft genomen. De overheid zal in de toekomst volgens mij gezichtslozer en ongrijpbaarder worden. Het is nu al zo dat belastingaanslagen niet meer ondertekend zijn door "de belastingdienst, namens deze Frits Janssen." Wat er nu onder je aanslag staat is: 

Hoogachtend,

de ontvanger

Vrijspreker: De ontvanger? Ja, raar is dat eigenlijk, je kunt 'de ontvanger' niet opbellen, niet bij zijn jasje pakken, niet vragen waarom hij recht denkt te hebben op jouw leven. Maar anoniemer dan dat kan toch eigenlijk niet?

Opperdienaar: Er zijn nog steeds politici die een gezicht geven aan de staat. Die worden daar toch op aangesproken en raken daar nooit meer helemaal los van. Ook na hun pensionering op hun 43ste, moeten ze nog wel eens de straat over en dan zullen ze toch boze belastingslaven tegen het lijf kunnen lopen die ze als heerser herkennen en de boosheid van een slaaf voel je van grote afstand. Zeker als je zijn pensioen hebt ingepikt en aan Griekse heersers heb gegeven.

Vrijspreker: Maar daar kun je toch niets tegen doen?

Opperdienaar: Oh, nee? Denk aan het Belgisch model. Niemand gaat meer in de regering zitten, want nieuwe wetten hebben we eigenlijk niet meer nodig. Iedereen is al altijd strafbaar. De afpersing gaat gewoon door zonder regering. De ontvanger stuurt de aanslagen naar de onderdanen maar nu heeft de onderdaan helemaal niemand meer om boos op te worden. De politieagenten komen hem nog steeds oppakken als hij niet genoeg belasting opbrengt, maar die weten ook niet in wiens naam ze het doen. Ze kunnen alleen nog maar zeggen 'in de naam der Staat'. De staat heeft geen gezicht meer. Politicus bleef toch altijd een gevaarlijk beroep. Niet alleen werd in Nederland Pim Fortuyn doodgeschoten. Van de amerikaanse presidenten werden

 • Abraham Lincoln
 • James Garfield
 • William McKinley
 • John F. Kennedy.
 •  vermoord en

 • Andrew Jackson
 • Theodore Roosevelt
 • Franklin Roosevelt
 • Harry Truman
 • Gerald Ford
 • Ronald Reagan

 • overleefden een aanslag. Dwang roept dwang op. Ik denk dat dit in de toekomst minder een probleem zal zijn. Misschien heeft de overheid nog wel enigszins een gezicht, maar dat zal duidelijk een acteur zijn die van de teleprompter leest.

  Vrijspreker: Maar hoe worden dan de deals geregeld waarin mensen met een klein beetje geld lobbien voor gunstige wetgeving die grote hoeveelheden geld van de belastingslaaf in hun zak drijft?

  Opperdienaar: Dat wordt alleen maar gemakkelijker? De mensen in de overheid verkopen nog steeds hun primaire product, namelijk de bevolking. Met de nieuwe anonieme inrichting is er meer continuiteit, vraag en aanbod kunnen elkaar eenvoudig vinden in de achterkamertjes. De grote portretten van heersers in uniform zijn echter niet meer van deze tijd. 

  Vrijspreker: Wanneer gaat deze verandering er komen?

  Opperdienaar: Je ziet het nu al een beetje. Wie kent de heerser van Europa: van Rompuy? Canada heeft geen budget, de VS heeft geen budget, desondanks draait de zaak gewoon door. De overheid is een anonieme machine zonder gezicht die opstandige slaven opvreet.

  Comments:

  Bedankt Opperdienaar! 1opperDbw7ohuARyzRGoUmfWfiE5eY3tp