Hoe komen we in 1984

Nero fiddles while rome burnsVrijspreker: Dough Casey zei over de VS "Ik had niet kunnen bedenken hoe Obama erger kon zijn dan Bush, nog hoe Bush erger kon zijn dan Clinton. Het is echter als met het Romeinse rijk. De romeinen dachten dat het onmogelijk erger kon worden dan onder Tiberius, totdat ze Claudius kregen en daarna Caligula. Toen dachten ze dat het echt niet erger kon worden en kregen ze Nero en toen een burgeroorlog" Waar zitten wij nu?

 

 

Opperdienaar: Ja dat mis ik wel eens bij libertariërs. Altijd maar klagen over hoeveel dwang er wordt goedgekeurd. Over een aantal jaar kijken ze met smart terug naar de dag van vandaag en zouden ze alles doen om weer te mogen leven in de tijd van nu. Net zo als ze nu blij zouden zijn als ze terug konden naar de tijd van voor de euro. Deze tijd is werkelijk uniek met bijv. het internet zo vrij als het is. We zijn veel te laat gestart met het onder controle brengen van het internet.

Vrijspreker: Hoe verloopt deze inkapseling tov vroegere nieuwe media zoals telefoon, radio, film en televisie?

Opperdienaar: Ook die begonnen totaal vrij en we hebben alles in de strijd gegooid om het te reguleren via patent wetgeving die bedrijven een monopolie gaf, zodat ze afhankelijk werden van onze aggressie, tot en met de gebruikelijke licenties nodig om te opereren die we veilen voor enorme bedragen. Nu is het vrijwel onmogelijk om een radiostation te beginnen als je niet in het systeem zit. De kosten voor een vergunning zijn torenhoog en dat geld ga je niet binnenhalen als de investeerders ook maar iets ruiken van opstandigheid. Hoe het heeft kunnen gebeuren dat Toine Manders op BNR nieuwsradio een spotje heeft kunnen krijgen met de titel 'belasting is diefstal', is nog steeds een raadsel. Gelukkig hadden we de reclame code commissie achter de hand waar radiostations verplicht lid van moeten worden. Die dreigde even en toen was het gelijk weer duidelijk wie er de baas is. Normaliter is het echter de bedoeling dat mensen dat aanvoelen en we het niet expliciet hoeven te maken.

Internet is wat lastiger. We gooien er bakken subsidie en regulering overheen (breedbad internet, emails bewaren), maar het kan zijn dat dit niet genoeg is. Hillary Clinton kondigde laatst al aan dat ze een team van 'techno experts' heeft ingehuurd, die fora op het internet bestoken met postieve berichten over de overheid en negatieve berichten over mensen die het veld moeten ruimen. Die gebruiken software waarmee je random personages kun genereren met een echte geschiedenis, zodat het allemaal echt lijkt en wat massaler wordt en beter beheersbaar. We stampen in mum van tijd in elk land een twitterrevolutie uit de grond. Het is bekend uit psychologische proeven (Asch conformity experiment) dat mensen overduidelijke onwaarheden bevestigen als je maar een aantal mensen voor ze publiekelijk laat verkondigen dat de onwaarheid waar is. Onderdanen zijn vreselijk bang buiten de boot te vallen.

Vrijspreker: Dus als je op een forum rondneust en er is steeds een lijst rare kwasten die over een onuitputtelijke berg tijd en fondsen kunnen beschikken, dan zijn dat misschien techno experts van de overheid?

Opperdienaar: Heel goed mogelijk. Maar goed, als je denkt dat het nu erg is, denk dan aan wat de toekomst gaat brengen. Nu heb je bijv. de 'war on drugs', maar het is natuurlijk geen oorlog tegen drugs. Het is niet zo dat we een aantal drugsplantjes op een rij zetten en die fusilleren. Het is een oorlog tegen onderdanen. Het levert ons een monopolie op waar we veel geld mee kunnen verdienen. Nu gaan de prijzen van voedsel hard omhoog, omdat we zoveel geld drukken en we het verbouwen van voedsel onmogelijk maken, of omdat we subsidie geven aan boeren voor het niet verbouwen van voedsel. Inmiddels zitten in de VS meer mensen in de gevangenis vanwege de war on drugs, dan er werkzaam zijn in de hele landbouwsector. Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen:'Die gevangenen waren ook al met landbouw bezig en het maakt ze vast niet uit wat voor gewas ze verbouwen, als het maar geld oplevert, dus laat die gewoon eten verbouwen'. Dat zou echter de overheid buiten spel zetten, dus we zullen het huidige pad met verdubbelde intensiteit voortzetten. In de grote depressie werd ook eten doorgedraaid terwijl mensen honger leden.

Hetzelfde zullen we doen met de oorlog tegen de terreur. Hoewel voor het eerst in de geschiedenis een oorlog gevoerd wordt tegen een strategie, betekent ook deze oorlog in de praktijk een oorlog zonder einde tegen onderdanen. Mislukking betekent ook hier succes.

Vrijspreker: Dus we moeten nog maar even genieten van onze vrijheden?

Opperdienaar: Ik zou het nog maar even doen, want bij de overheid wordt keihard gewerkt om ze terug te dringen.

 

 

 

Comments:

Doneer4