Snelle lancering

Vrijspreker: Hoe moet je te werk gaan als je een overheidsmonopolie ongedaan wilt maken?

Opperdienaar: Om te beginnen is dat bijna onmogelijk. Als de overheid een sector overneemt, zoals de gezondheidzorg, of de armenzorg, dan zorgen ze gelijk voor een leger fanatieke mensen die menen compleet afhankelijk van de overheid te zijn voor hun overleven. Dit kan de overheid ontzettend snel voor elkaar krijgen. Met net neutraliteit kreeg de overheid bijvoorbeeld voor het eerst een voet tussen de deur in het internet (als redder en beschermer van de vrijheid van meningsuiting). In de VS was het internet nog maar net onder de hoede van de FCC gekomen, toen Trump net neutraliteit al weer afschafte. Toch dacht iedereen gelijk al dat het over was met de internetvrijheid omdat de grote bedrijven het nu over zouden nemen. Dit terwijl in het korte bestaan van net neutraliteit nog nooit een internet service provider 'op de vingers was getikt'. Waarom dan die paniek? De FCC topman werd zelfs met de dood bedreigd na de afschaffing.

Snowden, Media, CIA

Vrijspreker: Het is al weer een tijd geleden dat Edward Snowden naar buiten bracht dat de amerikaanse overheid via de NSA iedereen bespioneerde en afluisterde.

Opperdienaar: Ja dat was mei 2013. Hij vloog naar Hong Kong en had een gesprek met de journalist Glenn Greenwald en Laura Poitras van de Washington Post en Ewen MacAskill van de Guardian. Interessant om even te kijken wat er gebeurd is.

In Augustus 2013 kocht Jeff Bezos van Amazon de Washington Post voor $250 miljoen. Zakgeld voor iemand als Jef Bezos, zeker als je bedenkt dat Amazon een deal van $600 miljoen van de CIA binnenhaalde voor computer diensten verleend aan de CIA. In oktober van 2013 verliet Greenwald de Washington Post om Firs Look Media te gaan werken. Deze startup was opgericht door Pierre Omidyar van Ebay. De publicatie waarvoor Greenwald ging schrijven heette The intercept, maar slechts weinig publicaties over de NSA verschenen er. Je kunt je afvragen of het allemaal serieus bedoeld was, zeker aangezien de Ebay miljardair nauwe banden had met de Obama regering en hij zich sterk maakte voor de door de USA gesteunde regime verandering in de Oekraine. De Washington Post heeft het nu alleen nog maar over Russia gate en samenzweringen tussen de Trump regering en de Russen. Ook Guardian journalist Luke Harding schrijft boeken over deze samenzwering.

Crypto dynamiek

Vrijspreker: Warren Buffet zei ooit: "What the wise man does in the beginning, the fool does in the end"  Wat bedoelt hij daarmee?

Opperdienaar: Hij zal het over een beleggingstrend gehad hebben en welke belegging dat precies was, maakt eigenlijk niet uit, want het geldt eigenlijk altijd. Momenteel heerst op beurzen bijvoorbeeld een ongekend lage volatiliteit. Dat betekent dat beleggers geen angst hebben dat er iets mis gaat. De centrale banken houden met hun geldpers alle prijzen overeind. Daar kon je de afgelopen jaren een goede weddenschap mee winnen en dat is precies wat de wijze mensen deden. Short volatility heet dat. Maar net nu het wat te laat begint te worden om deze weddenschap af te sluiten omdat de centrale banken hier en daar toch wat op de rem gaan staan, geeft de wijze mens het estafettestokje door aan de dwaas, die het trucje kopieert en het liefst met geleend geld.

De dwaas kopieert het gedurfde gedrag pas als het al heel lang werkt. Hij is bang, voelt nattigheid en wil zeker zijn van zijn zaak. Hij kijkt de kat uit de boom. Pas heel laat wint zijn hebzucht het van zijn angst en doet hij wat de wijze mens al jaren doet. Hij stapt pas op het ijs als de lente aanbreekt. Maar helaas, hij was daarmee de laatste die instapte en na hem kwam niemand meer aan wie hij zijn investering door kon verkopen. Niet alleen is oorlog vrede, vrijheid slavernij en onwetendheid kracht, voorzichtigheid is bloedlink. De onderdaan brandt zijn vingers en leert de wijze les dat investeren allemaal gokken is en je maar beter je geld op een vertrouwde spaarrekening kunt zetten.

queue up

Daar zal hij dan wel zijn laatste centen verliezen met een bail-in of hyperinflatie. Dan wordt hij boos, omdat hij het gevoel heeft dat al de vruchten van zijn arbeid gestolen zijn en dat hem daarmee ook het stuk van zijn leven ontnomen is, dat hij daarvoor inzette. Hij zal zeker zijn giftige pijlen niet op de machtige daders richten die via propaganda zijn inzichten controleren. Vadertje staat en het moederland gaan altijd vrijuit. De dief van zijn arbeid moet per definitie eenvoudig in elkaar te rammen zijn. Er moet een onschuldig en weerloos lam geofferd worden. Wie de beschuldigende vinger richting machthebbers wijst, raakt eenvoudig de rest van zijn leven ook kwijt.
Het is niet voor niets dat Joe Kennedy in de late jaren twintig zei:"Je weet dat het tijd is om te verkopen als de schoenpoetser je aandelen tips geeft". Hij verkocht in 1928 zijn aandelen die de hele 'roaring twenties' omhoog waren gegaan vanwege de oprichting van de federal reserve in 1913 en de daarop volgende krediet bubbel (In 1925 barstte er al een Florida land speculatie bubble). In 1929 kwam de crash die de grote depressie inluidde.

Vrijspreker: Zijn er parallellen naar vandaag?

Opperdienaar: Hoewel nog niet iedereen in bitcoin zit, begint het er een beetje op te lijken. Het fundament van bitcoin is steeds zwakker en de prijs steeds hoger. Waar vroeger bitcoin een manier was om snel, zonder toestemming over de hele wereld betrouwbaar waarde te versturen tegen lage kosten, is het nu traag, duur en onbetrouwbaar geworden door een groep mensen die perse de blok grootte niet wil verhogen zodat de capaciteit toeneemt. Je ziet tegelijkertijd een bepaalde religieuze houding ontstaan, waar blind geloof, schelden en censuur het winnen van argumenten. De toevloed van mensen die snel rijk willen worden is inmiddels enorm. Ze begrijpen niets van het achterliggende probleem dat crypto currencies proberen op te lossen. De meesten willen ook de achtergronden niet leren. Alleen snel rijk worden. 'What the wise men does in the beginning, the fool does in the end'.

Vrijspreker: Zal de sabotage van bitcoin, fiat geld uit de centrale banken overeind houden?

Opperdienaar: Dat wordt nog lastig. Het onderuit halen van de evolutie theorie, maakt het scheppingsverhaal er ook niet geloofwaardiger op. De betere alternatieven voor bitcoin zijn er ook al of worden nu al gebouwd. Ze voegen capaciteit toe, snelheid en functionaliteit. De AFM kan onderdanen waarschuwen tot ze een ons wegen, maar veel kunnen ze er niet aan doen. De overheid heeft geloofwaardigheid wat betreft het kiezen van goede investeringen ook een beetje verloren. Ik verwacht dat het nog door stijgt, zolang de main stream media het neersabelt en de autoriteiten het gevaarlijk noemen. Het houdt voorzichtige mensen aan de zijlijn. Als die uiteindelijk toch instappen nadat het opscheppen van die club genoot niet langer te tolereren is, stijgt het, ondanks dat bitcoin in de praktijk al lang niet meer goed werkt. Dus als de AFM zegt "Steek je 13e maand niet in bitcoin", dan denkt de onderdaan:"Goed idee, dan heb ik over een paar maanden een 14e maand".

Vrijspreker: Is bitcoin dan een bubble?

Opperdienaar: Ik las laats ergens "Bitcoin is niet de bubbel, maar de pin". Ik denk dat het zowel een bubbel als een pin is. Elke volgende bubbel trekt het geld weg uit de vorige.

bitcoin is the pin

Kerst toespraak van de heerser

Vrijspreker: De koning der Nederlanden heeft in een kerst toespraak geprobeerd de onderdanen in de goede richting te sturen.  Welke richting is dat?

Opperdienaar: Laat ik allereerst even wat verbazing wegnemen die bij de onderdanen was ontstaan over het lege schilderij aan de muur tijdens de toespraak. Het lege schilderij kreeg Koning Alex van zijn moeder als huwelijkscadeau. Volgens kunstkenners is het schilderij nu 80.000 euro waard, veel meer dan Beatrix er voor betaald had. Een betere investering dan ze deed in Bernard Madoff. Madoff trok vele heersers als investeerder in zijn fonds aan omdat het net leek of hij geweldige rendementen behaalde voor de elites over de rug van kleine investeerders door zogenaamd 'front runnen'. Zowel Barron's als de Zwitserse bank UBP suggereerden dat Madoff's geweldige rendementen afkomstig waren van het front runnen van de kleine man. Later bleek het gewoon een piramidespel te zijn en eindigde Madoff in de gevangenis. Dat iemand een leeg schilderij aan de keizer verkoopt, doet denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Die kreeg nieuwe kleren waarvan iedereen zei dat ze geweldig waren, tot uiteindelijk een kind er op wees dat de keizer in zijn blootje liep.

De afdaling van de waarheid

Vrijspreker: De manier waarop mensen bepalen of een idee dat ze in hun hoofd hebben waar is, is nog al veranderd in de loop der tijd. Op welke manier?

Opperdienaar: Dit wordt ook wel epistemologie genoemd. Hoe bepaal je of een stelling waar is of niet? Ik denk dat het historisch de volgende ontwikkeling doormaakte

1. De waarheid komt van god. Of je nu naar het orakel van Delphi ging waar een priester de waarheid prevelde of naar de kerk waar de priester of dominee vertelde wat god waar vond en wat niet. Zegt god dat de zon om de aarde draait, via zijn priester, dan is dat zo.

De mensch lijdt het meest door het lijden dat hij vreest

lijdt het meest vreest

Vrijspreker: Waarom werkt angst zo goed om het gedrag van onderdanen te manipuleren?

Opperdienaar: Om de evolutie te overleven, kun je het best 10 keer onterecht op vermeend gevaar reageren, dan het 1 keer onterecht negeren. Angst is ook enorm aanstekelijk. Als er een kudde zebras graast en 1 ziet iets boven het gras uitsteken dat op de oren van een leeuw lijkt, dan kan de hele kudde op hol slaan. Angst communiceert bijzonder snel door een groep via lichaamstaal. Politici proberen dan ook altijd met doodsangsten de kudde onderdanen op hol te laten slaan in een richting waar ze van profiteren.

people will die

 

Vrijspreker: Gaat het ook deze keer weer lukken om de onderdanen met angst in de hoek te drijven waar hun portemonnee geslacht wordt?

Opperdienaar: Ik vind zelf dat ze in de VS nu de techniek een beetje overbelasten. Als je van CO2 belasting tot net neutraliteit tot Obamacare roept dat het armageddon uitbreekt als de overheid zich er niet mee bemoeit, dan wordt de onderdaan een keer moe van de waarschuwingen zoals in het sprookje 'De jongen die wolf riep'. Niet iedereen is vergeten wat de waarschuwingen over massavernietigingswapens van Saddam Hussein waard waren. Het feit dat er satires over gemaakt worden, geeft al aan dat de techniek te ver is opgerekt.

Vrijspreker: Waarom is het eenvoudiger onderdanen voor de gek te houden dan onderdanen ervan te overtuigen dat ze voor de gek gehouden worden?

Opperdienaar: Ik denk dat onderdanen liever het idee hebben dat ze een juist beeld van hun omgeving hebben, dan het idee dat ze door iemand worden gemanipuleerd. Maar het is niet zo dat ze liever een juist beeld van hun omgeving hebben dan dat ze gemanipuleerd worden. Ze willen alleen het idee hebben en de rationalisatie die volgt vult het gat tussen werkelijkheid en idee over die werkelijkheid. Zoals een vrouw die zichzelf vertelt dat haar man overwerkt, terwijl ze eigenlijk wel weet dat hij met een ander in bed ligt.

Vrijspreker: Waarom heeft een correct beeld van de omgeving het niet gewonnen in de evolutie van een incorrect beeld over eigen invloed?

Opperdienaar: Ik denk dat er in onze geschiedenis regelmatig voedsel tekorten zijn geweest en epidemie├źn waarbij veel mensen dood gingen. Door veel te offeren voor de alpha man, was het mogelijk dat de populatie er weer snel bovenop kwam. De alpha man tezamen met opoffer slaven, maakten het mogelijk om door een voedselschaarste heen te komen voor tenminste de alpha male heerser. Een strijd tussen het individu dat natuurlijk wil overleven en zich voort wil planten en de soort. Als alles gelijk verdeeld is, gaat iedereen dood van de honger. Als velen zich opofferen voor de heerscher, overleeft de soort. Dat is uiteindelijk belangrijker. Vandaar dat de onderdaan vooral met denkbeeldig gevaar in de toekomst, veel angst is aan te jagen. Hij slaat dan gelijk aan het offeren richting zijn heersers.

Vrijspreker: Naast het opofferen heeft ook de rebel wel een mythische waarde in de kunst, hoe is dat tegelijkertijd mogelijk?

Opperdienaar: De truuk is om onderdanen zich als een rebel te laten voelen, terwijl ze eigenlijk waterdragers voor de heerser zijn. Op die manier voelt het individu niet dat zijn DNA wordt opgeofferd voor de alpha man, maar is dat wel het effect. De dingen waar mensen zich rebel bij voelen, maar wat absoluut geen gevaar is, zijn bijvoorbeeld Don Quichot gevechten tegen denkbeeldige doem scenarios in de verre toekomst. Ik denk bijvoorbeeld aan net neutraliteit, global warming, minimum loon, gevechten tegen internationale corporaties, kinderen in de kolenmijnen en racisme doem scenarios. Al deze strijd helpt heersers in het zadel. Niets zo krachtig als denkbeeldige toekomstige verliezen en denkbeeldige winsten.

De mensch lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Soms faalt die strijd wel eens en dan zal de realiteit niet veranderen, maar dat maakt niet uit. De strijd tegen de windmolens gaat door en ondervindt altijd verdacht weinig tegenwerking van de heersers.

net neutrality 4

Je achterban naai je het eerst

Vrijspreker: U heeft nog een belangrijke les voor aspirant heersers, over waar in de samenleving ze hun macht het eerst kunnen vergroten.

Opperdienaar: Als je onverhoopt de verkiezingen zou mogen winnen en je aanhangers hebben je verkozen op bijvoorbeeld deregulering, wat je dan het eerst doet is reguleren. Als je verkozen bent op het tegenhouden van immigranten, dan zet je gelijk de grenzen open, als je verkozen bent op belastingverlaging, verhoog je gelijk de belastingen.

Vrijspreker: Maar is dat geen kiezersbedrog?

Doneer5