Liegen
Vrijspreker: U luistert regelmatig naar de podcast "Propaganda report" met Monica Perez en Brad Binkley. Waarom?
Opperdienaar: Hier wordt het 4 dimensionale spel van propaganda besproken en hoe bepaalde ideeën in de hoofden van de onderdanen worden ingezaaid.
Hoe verberg je een olifant?
Vrijspreker: Stel je bent als overheid met een schurkenstreek bezig van knoepertachtige omvang, hoe verberg je die dan het best voor de onderdaan?
Opperdienaar: Een olifant verbergen voor het publiek is geen enkel probleem, wij van de politiek zijn daar specialist in. De onderdaan heeft natuurlijk wel door dat hij links en rechts gemanipuleerd wordt, dat valt niet te vermijden en dat moet je ook niet tegenspreken. Zijn ratio kun je voor de gek houden en kortsluiten met een omgekeerde realiteit door academic zoals George Orwell beschreef in 1984 (oorlog is vrede, vrijheid is slavernij), zijn gevoelens kun je wel bespelen met angst, herhaling en groepsdruk. Maar toch zal hij ergens doorhebben dat hij ondanks hard werken geen steek vooruit komt.
Daarom moet je hem wel een boksbal geven om de woede op af te reageren een bliksemafleider zo u wilt.
Subsidies en belasting
Vrijspreker: Economen van de Oostenrijkse school beweren dat mensen een interne waardeschaal hebben die verschillend is voor ieder mens en dat bij ongedwongen interacties beide partijen een ruil doen waar ze gelukkiger van denken te gaan worden. Hun akties verraden hun interne waarde schaal. Als een partij geweld gebruikt om zijn waardeschaal te optimaliseren, is dat omdat zijn tegenpartij denkt dat de interaktie hem/haar minder gelukkig zal gaan maken. Voor subsidies zijn gedwongen belastingen nodig en hier worden de belastten dus minder gelukkig van.
Opperdienaar: Ten dele is hier geen speld tussen te krijgen, maar laat me het toch proberen met een flinke hamer en een breekijzer.
Plasrechten
Vrijspreker: Onlangs kwam in het nieuws dat bewoners van een verpleegtehuis maximaal 3 keer per dag mogen plassen.
Opperdienaar: Ik ben even poolshoogte gaan nemen. Het is echter allemaal in orde.
Vrijspreker: Niets om ons zorgen over te maken?
Opperdienaar: Nee, ik kwam in de woonruimte en hoorde mevrouw Pronk vragen of ze naar het toilet mocht. De leiding legde het voorstel van mevrouw Pronk netjes ter stemming aan de groep voor. De motie werd echter verworpen met 5 tegen 3 stemmen. Wat is vrijheid toch mooi, is het niet? Vroeger was er een dictator die over de mensen besliste, maar vandaag de dag zijn de onderdanen zelf aan de macht. De onderdaan heeft zelf het heft in handen. Het eindpunt van de geschiedenis. Na een lange ontwikkeling met vele misstappen zijn we dan toch bij het ultieme systeem aangekomen, waarbij de grootste groep beslist wat het individu wel en niet mag/moet doen en hem met geweld daarvan overtuigt.
Kunstkritiek
Vrijspreker: U had kritiek op verwerpelijke kunst, kunt u daar een voorbeeld van geven?
Opperdienaar:
Neem nu dit nummer van de band 'One Republic' getitield 'All the right moves'
Het al gelijk fout met het eerste couplet
Ik neem even aan dat met 'we' de belastingslaven worden bedoeld en met 'they' de heersers. Gelukkig geeft de tekstschrijver nog toe dat het gras elke dag groener wordt. Ik neem aan dat hij hierbij doelt op de vreugde die hij put uit al de wetten van zijn heersers die hem zoveel verbieden en verplichten, dat zijn keuzestress minimaal is. Maar dan de laatste regel 'But soon they'll take us down, before anybody's knowing our name'. OK, overheden hebben de afgelopen 100 jaar nogal wat anonieme doden veroorzaakt, ik geloof een slordige 200 miljoen wereldwijd en ja overheden zijn uniek vanwege het feit dat ze een monopolie op geweld hebben en dat hun dwang en geweld wordt goedgekeurd terwijl dat van anderen wordt afgekeurd. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat we deze keer in dezelfde fouten zullen vervallen. Dit keer is het anders.